Насадки для душу можуть бути розсадником небезпечних мікроорганізмів — мікобактерій.

Дослідження ванних кімнат по всьому світу показало, що шкідливі мікроби зазвичай плодяться в муніципальній водопровідній воді, рідше в колодязній, повідомляє Daily Mail.

Команда вчених проаналізувала склад бактеріальної слизу, зібраної з 656 душових насадок в Сполучених Штатах і 13 країн Європи. Вчені-громадяни зібрали зразки за допомогою спеціалізованих комплектів і відправили "біоплівки" у Боулдер.

За допомогою технології секвенування ДНК дослідники змогли визначити, які види бактерій мешкають в зливовому слизу і в якій кількості.

Популярні новини зараз
У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Найбільше мікобактерій спостерігалося в зразках муніципальної водопровідної води в США. Ймовірно, це можна пояснити різними дезинфікуючими засобами, які використовуються для очищення води.

Мікобактерії, як правило, стійкі до дезінфікуючих засобів на основі хлору, які використовуються в Сполучених Штатах більшою мірою, ніж у Європі, тому інші види бактерій здатні розвиватися і витісняти хвороботворні штами.

За словами команди, матеріал, з якого зроблений душ, також має вирішальне значення

Найбільше мікобактерії "люблять" насадки, зроблені з металу, на відміну від пластикових, вилуговуючих деякі хімічні речовини, які підтримують різні спільноти бактерій, можливо, запобігаючи великої кількістi мікобактерій.

Мікобактерії являють собою сімейство дрібних паличкоподі́бних бацил, які можна розділити на три основні групи за різними захворюваннями, які вони провокують:

1. Микобактериальный туберкульозний комплекс, який призводить до розвитку туберкульозу.

2. M. leprae і M. lepromatosis, які викликають лепру.

3. Нетуберкульозні мікобактерії (НТМ), які провокують легеневу хворобу, лімфаденіт або шкірні захворювання.

Нагадаємо, міжнародна команда вчених з Великобританії та Гамбії виявили перші докази, що собаки можуть унюхати малярію.

Як повідомляв портал "Знай.uа" японські медики стверджують, що розробили новий більш ефективний антибіотик, який показав високі результати у клінічних випробуваннях.

Також "Знай.uа" писав, що медики навчилися лікувати рідкісну аномалію в утробі матері.