Австралійські медики працюють над створенням контактних лінз, які прискорюють загоєння очних травм.

Професор Деміен Харкін (Damien Harkin) з Інституту здоров'я та біомедичних інновацій QUT розповів, що "лінза-пов'язка" буде складатися з клітин зі спеціальними властивостями, які лікують свіжі рани на очному яблуці, повідомляє Medical Xpress.

"Ці клітини, відомі як лимбальнi мезенхімальні стромальні клітини (L-MSC), видобуваються з донорської тканини, а потім кріпляться до внутрішньої поверхні спеціальної контактної лінзи", — пояснив доктор Харкін.

За попередніми даними, донорські клітини вивільняють ряд загоючих факторів, які сприяють відновленню поверхні ока. Лінзи будуть надані протягом декількох годин, після того, як пацієнт відвідає очну клініку.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма
Показати ще

"Наша терапія полегшить життя пацієнтів, що страждають від виразки рогівки і постійних дефектів поверхні очей, де не працюють сучасні методи лікування", — стверджує професор.

Новий метод також стане першочерговим засобом лікування травм очей, які можуть виникати на робочому місці або вдома, в результаті впливу каустичних хімікатів або високих температур.

За словами винахідників, сучасні методи лікування побудовані на використанні натуральної біологічної пов'язки з амніотичної мембрани, одержуваної з плаценти.

"Амніотична мембрана пропонує обмежений запас факторів росту і компонентів з протизапальними і ранозагоювальними властивостями", — заявляє професор.

Медики пропонують створити банк перевірених донорських клітин L-MSC, який би забезпечував більш надійне та економічно ефективне джерело чинників зростання для швидкого відновлення зору.

За прогнозами винахідників, новий метод лікування буде доступний пацієнтам через кілька років після закінчення суворих клінічних випробувань.

Нагадаємо, дієта, що складається із зелених овочів та буряку, допомагає знизити ризик виникнення вікових очних захворювань.

Як повідомляв портал "Знай.uа", американським вченим вдалося виростити фрагмент сітківки людського ока в лабораторних умовах.

Також "Знай.uа" писав, до 2050 року близько половини населення Землі буде страждати від короткозорості.