Неврологи виявили структуру мозкової діяльності, яка пов'язана з розвитком шизофренії.

Медики вважають, що їх відкриття дозволяє застосовувати структуру в якості биомаркера для діагностики хвороби, повідомляє Science Daily.

Дослідження було проведено в Шанхайському психіатричному центрі. З'ясувалося, що найчастіше психотичному епізоду передує невпорядковане мислення.

Попередні дослідження показали, що близько 25 % людей, які відчувають ці ранні симптоми, надалі страждають від шизофренії.

Популярні новини зараз
Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Наукова група провела дослідження в Центрі психічного здоров'я в Шанхаї, так як там є доступ до даних величезної кількості пацієнтiв, які відвідують лікарню щорічно і входять у списки ризиків.

Дослідники проаналізували дані 158 людей у віці від 13 до 34 років, у яких спостерігалися ранні симптоми шизофренії. В експерименті взяли участь 93 особи, у яких не спостерігалися ознаки психічного захворювання.

Спершу дослідники використовували магнітно-резонансну томографію для вимірювання активності мережі пасивного режиму мозку, що складається з взаємодіючих ділянок, які "включаються", коли людина не зайнята виконанням якої-небудь задачі, пов'язаної із зовнішнім світом, а, навпаки, діє, відпочиває, марить наяву чи занурений в себе.

Через рік після початкового сканування у 23 пацієнтів з високим ризиком розвитку розлади відбулися психотичні епізоди і проявилася шизофренія.

Між тим, люди з високим ризиком, у яких не розвивався психоз, мережі пасивного режиму мозку працювали так само, як в учасників контрольної групи.

Зараз медики тестують ранні способи втручання, які допоможуть у боротьбі з симптомами шизофренії, в числі яких когнітивно-поведінкова терапія.

Дослідники також планують продовжити спостереження за пацієнтами у поточному дослідженні і проаналізувати деякі додаткові дані про з'єднання білої речовини в мозку цих пацієнтів.

Нагадаємо, дослідники виявили ген, який може бути пов'язаний з розвитком шизофренії і розладами аутистичного спектру (РАС).

Як повідомляв портал "Знай.uа" гаряча ванна допомагає вилікувати депресію.

Також "Знай.uа" писав, що медики збираються використовувати кетамін в експериментальному лікування від депресії.