Панічні атаки — напади тривоги, які супроводжуються широким класом симптомів: від прискореного серцебиття, тремору, запаморочення до дереалізації і відчуття смерті.

Напади тривають від декількох хвилин до декількох годин, можуть відбуватися по кілька разів на день або рідше, повідомляє The Guardian.

Проблема панічних атак у тому, що вони виникають непередбачено, проте періодично можна виявити загрозливі фактори: користування транспортом, перебування в натовпі або замкнутому просторі, необхідність вийти з дому, деякі стресові ситуації.

Однак є шiсть способів, які допоможуть впоратися з ними:

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Контролюйте дихання

І хоча порада очевидна, але вивчення простих дихальних вправ допоможуть уповільнити прискорене серцебиття, яке посилює напади. Попрактикуйтесь спершу вдома, щоб бути готовим до атак.

Спробуйте розслабити м'язи

Практичний метод, який вчить вас підключатися до джерел гострого фізичного напруження, тому, коли ви відчуваєте напад, ви будете усвідомлювати, які саме м'язи потрібно розслабити.

Мінімізувати чинники атаки

Спробуйте знайти тихе місце, де ви зможете попрактикувати в техніці дихання. Якщо такого місця немає поблизу, то спробуйте зосередитися на одній речі або думки і відсторонитися.

Тримайте при собі записну книжку

Дослідження показали, що лікування нав'язливих думок як матеріальних об'єктів, від яких ви можете позбутися, є ефективним механізмом контролю. Напередодні атаки запишіть думки, які вас турбують, а потім позбавтеся від листа.

Не пийте кави

Кофеїн може спровокувати панічні атаки. Якщо у вас страх відкритих просторів чи натовпу рекомендується відмовитися від кави. Не забудьте взяти воду, дозволить впоратися з зневодненням, яке теж вважається фактором ризику.

Послухайте музику

Дослідження показують, що пасажири громадського транспорту частіше за інших страждають від підвищеного рівня неспокою, але поїздки в годину-пік особливо небезпечні для тих, хто страждає від панічних атак. У цьому випадку рекомендується надіти навушники і послухати заспокійливу вас музику.

Нагадаємо, неврологи виявили структуру мозкової діяльності, яка пов'язана з розвитком шизофренії.

Як повідомляв портал "Знай.uа" гаряча ванна допомагає вилікувати депресію.

Також "Знай.uа" писав, що дослідники виявили ген, який може бути пов'язаний з розвитком шизофренії і розладами аутистичного спектру (РАС).