Дослідники Університету Дьюка виявили механізми виникнення анафілактичного шоку.

Зокрема вчені встановили, що якщо піддавати мишей різними алергенами в малих кількостях, то таким чином можна активувати імунні клітини, які починають працювати разом, пише Daily Mail.

За словами дослідників, це призводить до загрозливої анафілактичної реакції.

Медики виявили процес впливу алергену, які потім зв'язується з іншими, стимулюючи вивільнення гістаміну.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Астролог побачив у травні "лихо" для України Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Дослідники придушували різні імунні клітини у мишей перш ніж ввести токсини, які викликають анафілаксію.

Через півгодини після обстеження гризунів вони виявили, що тучні клітини, які вивільняють гістамін, не чіпляють тільки алергени.

Але коли вчені скоротили кількість дендритних клітин гризунів — ще один компонент імунної системи — то кількість анафілактичних реакцій скоротилося.

Медики вивчили ці клітини і з'ясували, що вони мають довгi вусики, які проникають в інші клітини в пошуках алергенів.

І коли дендритні клітини ідентифікують алерген, вони відправляють крихітні бульбашки, що містять інформацію про них в тучні клітини.

Інформація про вторгнення алергену швидко поширюється по тучним клітинам, які потім запускають анафілаксію, наповнюючи кров гістаміном.

Медики збираються вивчити ці ж процеси у людей і порівняти з роботою дендритних клітин у мишей. Можливо, вони призначені для виявлення паразитів, вірусів або бактерій.

Як відомо, алергічна реакція виникає, коли тіло людини помилково ідентифікує нешкідливу речовину в якості небезпечного токсину.

Організм запускає імунну відповідь проти алергену, що призводить до розвитку таких симптомів: чхання, свербіж і кропив'янка.

У важких випадках алергічна реакція може викликати анафілаксію, яка характеризується набряком горла, утрудненим диханням, а іноді навіть втратою свідомості.

Нагадаємо, що таке непереносимість цукру.

Як повідомляв портал "Знай.uа" надмірне споживання солі провокує запалення у людей, які страждають від розсіяного склерозу.

Також "Знай.uа" писав, що їжа в поспіху не тільки провокує проблеми з кишково-шлунковим трактом, а й може стати причиною захворювання на діабет.