Безсоння не призводить до передчасної смерті, як вважалося раніше.

Дослідження даних понад 36 мільйонів чоловік показало: немає ніяких прямих доказів, що відсутність сну само по собі призводить до ранньої смерті, повідомляє Daily Mail.

Але експерти додають, що кілька безсонних ночей можуть позначитися здоров'я все одно .

У першому огляді такого роду дослідники з Університету Флиндерса, Аделаїда, проаналізували 17 наукових робіт та вивчили можливий зв'язок між безсонням і смертністю.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною
Показати ще

Дослідження проводилися по всьому світу протягом 11 років. У більшості їх брали участь пацієнти, які скаржилися на безсоння, а у деяких з них був офіційно діагностовано синдром.

Період безсоння варіювався від пару ночей до місяця.

Результати показують, що хоча безсоння може призвести до багатьох захворювань: від депресії і тривоги до діабету і деменції, сама по собі фактично не впливає на тривалість життя людини.

Але дослідники підкреслюють, що вони проаналізували тільки 17 досліджень, період спостережень, яких був недовгим. Тому для підтвердження результатів необхідно провести більш тривалі випробування.

Медики також відзначають когнітивно-поведінкову терапію, яка направлена на те, щоб допомогти людям, якi страждають від безсоння, розвивати навички подолання труднощіві та скласти правильне ставлення до сну.

Попередні дослідження показали, що нестача сну збільшує частоту серцевих скорочень людини і час між ударами, яке, як вважали, призводить до ранньої смерті.

Тим не менш, автори цього дослідження стверджують, що докази, які підтверджують це, обмежені, при цьому багато досліджень є невеликими і не враховують такі фактори, як куріння або ожиріння.

Нагадаємо, музика володіє снодійним дією і здатна вирішити ваші проблеми зі сном.

Як повідомляв портал "Знай.ua" дослідник в області сну Пол Келлі (Paul Kelley) пропонує перенести початок робочого дня на 10 ранку.

Також "Знай.uа" писав, що ранні пробудження оздоровлюють і роблять людей щасливішими.