Якщо вам, на жаль, довелося одного разу отримати серйозну черепно-мозкову травму, то напевно довелося відвідати сеанс комп'ютерної томографії.

Це один з найбільш поширених методів візуалізації внутрішніх показників тіла, повідомляє Live Science.

Методика забезпечують безболісний, неінвазивний і швидкий спосіб аналізу кісток, органів та інших внутрішніх тканин.

Як працює комп'ютерна томографія

Популярні новини зараз
Отримаєте менше – не дивуйтесь: Пенсійний фонд попередив про зміну розміру субсидії Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..." Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

У процесі обстеження пацієнт лежить на столі, який засувається в рентгенівську трубку. Пристрій всередині обертається і випускає промінь, що проходить через пацієнта. Дані зчитуються детекторами.

Потім комп'ютер створює двовимірне зображення зрізу тіла, яке зазвичай становить від 1 до 10 міліметрів. Отримані знімки об'єднуються в кілька 2D-фрагментів для створення тривимірного зображення тіла, що полегшує лікарям визначати виявити джерело проблеми. Зазвичай процедура триває не довше 15 хвилин.

Для ефективного пошуку деяких аномалій іноді застосовують контрастний препарат: йод або барій. Вводять в організм пацієнта перорально, ректально або безпосередньо в кровотік.

Навіщо потрібно КТ та можливі ризики

Зображення комп'ютерної томографії допомагають лікарям діагностувати та виявляти інфекції, м'язові розлади, переломи кісток, онкологію та інші аномалії.

Однак існують деякі ризики при даному методі обстеження.

Рентгенівські промені є джерелом іонізуючого випромінювання, яке може пошкодити чутливі тканини. Наприклад, ця процедура не рекомендується вагітним жінкам, так як плід може піддатися впливу шкідливого випромінювання. Чим більше знаходишся у пристрої, тим вище ризики опромінення.

Іноді пацієнти можуть відчувати алергічні реакції на контрастні речовини.

КТ-сканери наступного покоління

Штучний інтелект поступово впроваджують в пристрій КТ для створення більш якісних зображень з меншою кількістю випромінювання.

Раніше в цьому році дослідники з Університету Центральної Флориди запустили систему комп'ютерної томографії на базі ШІ, яка зуміла виявити рак легенів.

Нагадаємо, вплив синього світла знижує артеріальний тиск і зменшує ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

Як повідомляв портал "Знай.uа" регулярне чищення зубів і використання зубної нитки зменшує вірогідність розвитку гіпертонії.

Також "Знай.uа" писав, вчені відкрили нову молекулу, яка дозволить вилікувати серцеву недостатність.