Підсолоджені газовані напої формируют залежність у підлітків.

Згідно з дослідженням Університету Каліфорнії, добровольці у віці від 13 до 18 років, яких позбавили газованої води на три дні, скаржилися на головний біль, тягу та інші симптоми синдрому відміни, повідомляє Elsevier.

Всі 25 учасників дослідження повідомили, що, як правило, випивали принаймні три газованих напою щодня перш, ніж взяти участь в експерименті.

Молоді люди скаржилися на специфічні симптоми після припинення вживання солодких напоїв: зростання головних болів, зниження мотивації, почуття невдоволення, неможливість сконцентруватися, тяга до солодких напоїв, тощо.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Як повідомляють дослідники, підліткам, які мають надлишкову вагу, було доручено вживати їх звичайні напої протягом п'яти днів, а потім протягом трьох дні пити тільки воду або просте молоко. Кожен з добровольців отримав 160 доларів за участь в дослідженні.

Учасники експерименту вели журнали напоїв і щодня повідомляли дослідникам про своє самопочуття. Три чверті випробовуваних були жіночої статі.

Добровольці також представили зразки слини на аналіз рівня кофеїну, який міг вплинути на результати. Більшість учасників не вживали кави перед дослідженням. Таким чином, медики сподівалися знизити ймовірність, що "синдром відміни" буде викликаний дефіцитом кофеїну в організмі.

Серед дев'яти учасників спостерігалися порушення у дотриманні раціону, зазвичай через вживання ароматизованого молока замість звичайного.

Медики вважають, що їх дослідження має важливе значення для громадської охорони здоров'я. Надалі експерти сподіваються провести широкомасштабні дослідження на цю тему.

Нагадаємо, дієтичні газовані напої, до складу яких входять штучні підсолоджувачі, можуть спровокувати розвиток діабету 2-го типу.

Як повідомляв портал "Знай.uа", британські дослідники успішно протестували пристрій штучної підшлункової залози.

Також "Знай.uа" писав, що міжнародна група американських і японських дослідників заявила, що винайшла ліки від діабету першого типу.