Уява дозволяє позбавитися від нав'язливих і непояснених страхів.

До такого висновку прийшли дослідники з Медичного центру Гори Синай після порівняння двох видів терапії: експозиційної терапії та методики придушення загрози, повідомляє Daily Mail.

Методика придушення загрози — навчає людей тому, що якщо вони переживають подію, яка асоціюється з чимось страшним, то повинні раціонально усвідомити відсутність загрози.

Щоб перевірити цю терапію, медики вдалися до старої доброї електрики. Добровольці отримували удари струму всякий раз, коли звучала певна мелодія. В цей час магнітно-резонансна томографія дозволила команді спостерігати за мозковою діяльністю піддослідних. Учасників експерименту розділили на три групи.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

Першої групи включали композицію, яка передувала ударам струму, але в цей раз без удару. Другій групі запропонували уявити саму мелодію в голові. Третя група повинна була представити звуки природи: спів птахів, течія води, тощо.

Повторне відтворення музики без удару струмом у першій групі показало, що мозок активував ті ж нейронні шляхи, які відповідають за страх, готуючи організм до хворобливих відчуттів. Мелодія продовжувала грати, проте без ударів струму. Весь цей час дослідники спостерігали, як працює система придушення страху, заспокоюючи добровольців.

Потім учасники отримали ще одну серію з чотирьох ударів без попередження. Мелодію знову включили, але без удару.

Сканування мозку показало, що люди, які просто уявляли собі звуки природи продовжували відчувати біль від струму, так і страх від музики, яка сигналізувала про це.

Але в мозку людей, яких били струмом, мелодія могла активувати ті ж схеми страху, але потім їх реакція на страх значно зменшилася. І хоча задіяні області мозку були не ідентичні, те ж саме було вірно для тих, хто просто представляв попереджувальний звук.

За словами дослідників, в обох випадках був задіяний "центр страху" у префронтальній корі. Проте візуальна і уявна зустріч з джерелом страху активують різні області мозку, що впливають на цей "центр".

Таким чином, психологи прийшли до висновку, що уяву своїх страхів призводить до поступового згасання фобії до них, проте цю теорію ще належить перевірити в більш великомасштабних дослідженнях.

Нагадаємо, дослідники з Техаського університету A & M виявили область мозку, яка пригнічує почуття страху.

Як повідомляв портал "Знай.uа", медики запропонували незвичний спосіб для лікування арахнофобії.

Також "Знай.uа" писав, що таке токофобия і як від неї позбутися.