Лікування раку залежить від багатьох чинників: розмір і розташування пухлини, наявність ефективних методів лікування і терміни втручання.

Однак зустрічаються деякі види онкології, які настільки агресивні, що лікування не допомагає навіть при ранньої діагностики та хіміотерапії, повідомляє Cell Reports.

Дослідники з Дитячої лікарні Лос-Анджелеса спробували розібратися в механізмі, за допомогою якого деякі пухлини обманюють здорові клітини, щоб захистити себе.

Нова наукова робота показала, що пухлини з високим рівнем білка, звані інгібітором активації плазміногену-1 (PAI-1), більш агресивні і рідше виліковуються.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Справа в макрофагах, які знаходять і знищують ракові клітини або інфекції. Медики встановили, що PAI-1 призводить макрофагів в альтернативний раковий стан (званий M2) і програмує їх на захист замість того, щоб атакувати пухлинні клітини.

"Рак взаємодіє з макрофагами, кажучи їм, щоб вони стали доброзичливими. Макрофаги змінюють свою поведінку і підтримують пухлина", — пояснює авторка дослідження Ів ДеКлерк (Yves DeClerck).

Дослідження також виявило, що ракові клітини можуть використовувати PAI-1, щоб направити макрофагів M2 у пухлини, де вони захищають рак і усувають будь-який збиток, який може завдати хіміотерапія.

Щоб дослідити, як клітинна комунікація може вплинути на лікування раку, дослідницька група проаналізувала 11 000 зразків пацієнтів і виявили, що у багатьох випадках захворювання на рак у пацієнтів спостерігався вісокий рівень PAI-1 .

Медики сподіваються, що їх відкриття дозволить розробити ефективні методи лікування пухлин або впливу на "дружбу" макрофагів.

Тим не менш, вчені попереджають, що справа не тільки в білку PAI-1, тому знадобляться масштабні комплексні дослідження для створення ефективних методів лікування раку.

Нагадаємо, онкологи пропонують лікувати рак молочної залози з допомогою низьких температур.

Як повідомляв портал "Знай.uа", нідерландські дослідники з Leiden University Medical Centre встановили причину постійних мігрені у чоловіків.

Також "Знай.uа" писав, що високий рівень антимюллерового гормону у жінок призводить до розвитку раку молочної залози.