Часникове масло і ще декілька лікарських трав здатні здолати збудників хвороби Лайма.

До такого висновку прийшли дослідники з Школи громадської охорони здоров'я Джона Хопкінса Блумберга після вивчення впливу компонентів, що входять в різні рослини, на симптоми бореліозу, повідомляє Science Daily.

Вчені протестували 35 ефірних олій. Дослідники виявили, що витяжки з часнику, гвоздики, мірри, листя чебрецю, кориці, горіхів арахісу і насіння кмину, демонструють сильну активність у боротьбі з повільно зростаючими "персистентними" формами бактерії хвороби Лайма.

Раніше проведене дослідження тієї ж команди вчених виявило, що ефірні олії з орегано, коричної кори, гвоздикових бутонів, цітронели і гаультерії набагато ефективніше пригнічують бактерій Лайма, ніж даптоміцин — чемпіон серед перевірених фармацевтичних препаратів.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

У новому дослідженні професор Ін Чжан (Ying Zhang) і його команда проаналізували 35 інших ефірних олій і виявили десятки рослин, які ефективно знищують бактерії при концентрації всього однієї частини на тисячу.

Зокрема,олї були отримані з часникових цибулин, ягід гвоздики, стебел мірри, квітучої імбирною лілії. Есенції здолали бактерії протягом семи днів.

Олії з листя чебрецю, насіння кмину і дерева аміріса також виявилися не менш ефективні, ніж цінамальдегид — основний ароматний інгредієнт олії коричної кори.

Лабораторні тести являють собою ранню стадію досліджень, але Чжан і його колеги сподіваються в найближчому майбутньому продовжити дослідження ефірних олій за допомогою тестів на живих тварин, включаючи тести на мишачих моделях зі стійким бореліозом.

Якщо ці тести пройдуть успішно, а ефективні дози виявляться безпечними, Чжан розраховує дослідити вплив масел на людей.

Найчастіше бореліоз передається від укусу кліщів в теплу пору року. Інкубаційний період триває від однієї до трьох тижнів. Хвороба Лайма характеризується появою червоних плям на шкірі або мігруючої ерітеми, почуттям втоми, запамороченням, підвищенням температури, болем у м'язах і суглобах.

Якщо хворобу не лікувати на ранніх стадіях вона переходить у хронічний стан, що надає серйозно навантаження на організм і може навіть призвести до інвалідності.

Нагадаємо, все, що відомо про корисні властивості селери.

Як повідомляв портал "Знай.uа" сир, йогурт і інші жирні молочні продукти зменшують ймовірність розвитку діабету 2-го типу.

Також "Знай.uа" писал, що вживання органічних продуктів, які не пройшли обробку пестицидами, зменшує ризик розвитку різних форм раку на 25 %.