Спрей для носа може стати новий методом лікування апное, яке провокує хропіння.

Вчені з Університету Джона Хопкінса в США вже успішно випробували експериментальну методику на мишах, повідомляє Daily Mail.

Медики сподіваються, що спрей, до складу якого входить лептин ("гормону голоду"), замінить громіздкі маски, які зараз використовуються для лікування апное.

Слід зазначити, що "гормон голоду" проводиться жировими клітинами переважно в черевній порожнині і повідомляє мозку, коли шлунок повний. Але нещодавно вчені також виявили, що гормон грає важливу роль в інших життєво важливих функціях, включаючи дихання.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Дослідження показують, що лептин бере участь у розвитку легень в дитячому і підлітковому віці, а також стимулює процес дихання, а значить може виступати в якості засобу лікування від апное.

Медики вирішили перевірити цю теорію на мишах. Тварин розділили на дві групи. Протягом чотирьох місяців одну половину гризунів тримали на дієті з високим вмістом жирів, а іншим розпилювали спрей.

Дослідження показали, що миші, яким регулярно вдихали лептин рідше страждали від апное під час сну. Рівень кисню в крові був на 40 % вище у групі лептину, ніж у мишей, які сиділи на жирній дієті.

У майбутньому вчені сподіваються протестувати спрей на людях, а потім, якщо метод виявиться дієвим, то препарат надійде в продаж через три роки.

Апное уві сні виникає, коли м'язи в дихальних шляхах розслабляються до такої міри, що повністю змикаються, а дихання зупиняється на десять секунд. Хропіння нерідко супроводжує апное.

Звичайно цей стан лікується за допомогою надягання спеціальної кисневої маски на ніч, проте не всі люди знаходять її зручною, тому спрей міг би виправити цю ситуацію.

Нагадаємо, молоді жінки виявилися лідерами в рейтингу хропіння.

Як повідомляв портал "Знай.uа" дві години в день — оптимальний час користування гаджетом для дітей.

Також "Знай.uа" писав, що денний сон просто-таки життєво необхідний деяким людям.