Якщо підйом по чотирьох сходових прольотах становить для вас проблему, то, можливо, настав час навідатися до кардіолога.

До такого висновку прийшли дослідники з Університетської лікарні Коруньї в Галісії після того, як проаналізували дані 13 000 людей, які страждали від ішемічної хвороби серця, повідомляє Daily Mail.

Медики попросили добровольців гуляти або займатися на біговій доріжці, поступово збільшуючи швидкість руху до тих пір, поки учасники не втомляться.

В цей час піддослідні були підключені до ехокардіограми, яка використовує звукові хвилі для створення зображень серця.

Популярні новини зараз
Пропонують тарифи, які неможливо знайти: абоненти Київстару отримують дивні пропозиції Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Енергію учасників вимірювали в метаболічних еквівалентах навантаження (МЕТ). Звичайне сидяче положення становить один МЕТ. Активна ходьба становить від трьох до шести одиниць, а активні види діяльності (біг підтюпцем або футбол) — вище шести MET.

Учасники розділили на дві групи, в залежності від їх функціональних можливостей.

За п'ятирічний період спостереження 1253 учасника померли від серцево-судинних захворювань, 670 — від раку і 650 — від інших причин.

Ризик смерті від серцево-судинних захворювань склав 3,2 % серед учасників з обмеженими функціональними можливостями та 1,2 % серед учасників з хорошими функціональними можливостями.

Як і очікували дослідники, дані, отримані в ході експерименту, допомогли передбачити, хто піддається ризику серцево-судинної смерті.

Якщо ви можете швидко піднятися на четвертий поверх без особливих проблем, то ваше серце швидше все працює добре. Якщо ні, то пора відвідати лікаря.

Для профілактики серцевих захворювань європейські медики рекомендують найпростіший вид тренувань — раз на тиждень займатися аеробними вправами протягом 150 хвилин. Ходьба по сходах також зміцнює організм: м'язи тіла, серце і спалює зайві калорії.

Нагадаємо, всього одне тренування посилює роботу нейронів, які прискорюють метаболізм і обмін глюкози в організмі.

Як повідомляв портал "Знай.uа" фізична активність покращує когнітивні функції мозку людини.

Також "Знай.uа" писав, дослідники з Лейпцігського університету в Німеччині визначили типи фізичних вправ, які уповільнюють процеси біологічного старіння.