Загадка людської пам'яті — одна з головних наукових проблем XXI століття, причому вирішувати її доведеться спільними зусиллями хіміків, фізиків, біологів, фізіологів, математиків і представників інших наукових дисциплін. Відомо, що звичайна людина запам'ятовує події з 4-5 років.

Але ця дівчина дивує весь світ. Її спогади починаються з самого народження. Ребекка Шэррок з Брісбен, Австралія, пам'ятає кожну деталь свого життя з 12-денного віку.

В той день її сфотографували вперше. Ребекка розповідає, що тоді батько поклав її на водійське сидіння для фотографії, а її дуже зацікавило кермо автомобіля і чохол.

"Я завжди знала, коли мене тримає на руках мама. Не знаю, як, але я це інстинктивно відчувала, вона була моєю улюбленою людиною".

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Перший день народження дівчина запам'ятала особливо яскраво. Мама вдягла на неї атласну сукню, до якого було дуже огидно торкатися. Дівчинка постійно плакала, бо не розуміла, хто постійно її зворушує і каже, що це особливий для неї день. Ще страшніше стало, коли батьки подарували їй іграшку Мінні Маус, гримаса якої була дуже страшною.

Тоді дівчинка почала плакати ще дужче, щоб від неї прибрали цей подарунок.

У дитинстві Шэррок думала, що всі люди можуть так. І продовжувала так рахувати до тих пір, поки одного разу не зателефонували батьки і попросили включити телевізор: там йшла передача про людей з гіпертимезичним синдромом.

"Це було 23 січня 2011 року, - згадує вона. - Коли учасники тієї передачі в подробицях розповідали те, що вони пам'ятають, репортери не втомлювалися повторювати: це дивно, неймовірно…"

"І я запитала у своїх батьків: "Чому їм це здається дивним? Хіба це не нормально?" І вони пояснили, що ні, не нормально, і їм здається, що у мене той самий синдром".

"Зараз я пишу книгу “Моє життя — головоломка” (“My Life is a Puzzle”) і велику частку в ній займають спогади до 4 років".

Проте пам'ять 27-річної мешканки Брісбен (Австралія) влаштована не так, як у більшості з нас: лікарі поставили їй рідкісний діагноз - гипертимезичний синдром (англ. HSAM, Highly Superior Autobiographical Memory), виняткова автобіографічна пам'ять.

При гипертимезії людина здатна пам'ятати і відтворювати гранично високу кількість інформації про власне життя.

Деякі з них розповідають, що їхні спогади дуже добре організовані, але Шэррок (яка до того ж аутист) каже, що її мозок просто засмічений, і постійне переживання тих чи інших моментів минулого призводить до головного болю і безсоння.

Шэррок страждає від неспокою і депресії, а надприродна пам'ять перетворює її в "емоційну машину часу".

Всього в світі таких людей менше сотні близько 80. Лише вони володіють бездоганною автобіографічною пам'яттю. Однак добре це чи погано? Уявіть, як це тримати в пам'яті кожен день, і захоплюючий, і нудний, і дуже сумний.

Зараз вона бере участь у двох дослідженнях, які допоможуть вченим знайти відповіді на багато питань, що стосуються роботи головного мозку і пам'яті людини.

"Єдина мета — знайти відповіді на питання про те, як працює пам'ять кожної людини, і відшукати що-небудь, щоб допомогти людям з деменцію та хворобу Альцгеймера. Хвороба Альцгеймера — це стан, дуже близьке моєму серцю, так як у батька мого вітчима було це захворювання. Я любила його, як якщо б він був моїм біологічним дідусем", — Ребекка Шеррок.

Нагадаємо, 15-річна дівчинка в тілі старенької відсвяткувала своє останнє день народження, ця історія змусить вас цінувати кожну мить.

Як повідомляв портал "Знай.uа", 61-річна наречена планує пошити весільну сукню з волосся померлої матері.

Також "Знай.uа" писав, цим дівчатам довелося не солодко на шляху до мети, але вони вистояли. Зараз нестандартні красуні на піку популярності, їх знімають модні журнали, їх запрошують на покази, вони купаються в любові.