Рожеві щічки — невелика втіха в холодні зимові місяці, проте для деяких людей рум'янець може створювати проблеми.

Мова йде про розацеа, захворювання, що характеризуються почервонінням шкіри, що пов'язано із запаленням кровоносних судин і чутливою шкірою, повідомляє Health.

У такому випадку обличчя може почервоніти від гарячої їжі, вина, холоду, вітру, сонця, стресу і багато чого іншого.

Розацеа зазвичай виникає на обличчі, носі і щоках, але вона також може з'явитися на лобі, підборідді, грудях, верхній частині спини і навіть всередині очей, але про це пізніше.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Українцям доступна нова грошова допомога: хто отримає понад 10 тисяч гривень Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною
Показати ще

Точна причина розацеа досі не встановлена, але дерматологи вважають, що це, швидше за все, поєднання генетичних факторів і факторів навколишнього середовища. Хвороба може бути також пов'язана з іншими хронічними запальними захворюваннями, включаючи харчову алергію, порушення обміну речовин і гормональний дисбаланс.

Деякі дослідження показують, що ожиріння, куріння в минулому і надмірне захоплення алкоголем можуть бути факторами ризику розвитку розацеа у жінок.

Також цілком можливо, що мікроби в шкірі або на шкірі викликають запальну реакцію розацеа.

Коротше кажучи, все, що може призвести до розширення кровоносних судин, що може привести до спалаху розацеа.

Різні види розацеа

Оскільки розацеа може проявлятися в різних формах і місцях на тілі, то діагностика не так вже проста.

Дерматологи вважають, що існує чотири основних типи розацеа. Вони можуть вражати різні частини тіла і проявляються по-різному.

Еритемато-телеангіектатична розацеа

Найбільш поширений вид, який характеризується розширеними кровоносними судинами, почервонінням і запаленням.

Папуло-пустулярна розацеа

Вугровий висип на обличчі, який може викликати набряки і формування пустул з білими голівками.

Фіматозна розацеа

Ущільнення шкіри, іноді на носі. У деяких людей з цим типом розацеа також може розвинутися ринофіма. Це дуже рідкісне явище — зазвичай зустрічається у чоловіків.

Офтальмологічна розацеа

Характеризується роздратуванням, печінням або свербінням в районі очей. Спостерігається сухість, можуть покриватися кіркою.

Як лікувати розацеа

Лікування розацеа залежить від різновиду. Дерматолог допоможе визначити курс лікування: безрецептурні засоби по догляду за шкірою, за рецептом мазі, пероральні препарати або процедури в офісі.

Нагадаємо, надмірне захоплення зволожуючими кремами може нашкодити шкірі взимку.

Як повідомляв портал "Знай.uа", 95 % представленої косметичної продукції містять у собі хоча б один інгредієнт, який викликає алергію.

Також "Знай.uа" писав, що альтруїзм на ряду зі здоровим харчуванням і заняттями спорту продовжує життя, заявляє дослідницька група з Університету Британської Колумбії.