Безсоляна дієта допомагає знизити кров'яний тиск.

До такого висновку прийшли дослідники з Центру судинної біології при медичному коледжі Джорджії після семиденного експерименту над мишами, повідомляє Medical Xpress.

Зокрема, у гризунів-самок, яких тримали на сольових дієтах, судини рідше розслаблялися, а кров'яний тиск підвищився на 10 мм ртутного стовпа.

Слід зазначити, що кров'яний тиск у самок і самців було однаковим на початку досліджень, а рівень альдостерону у самок був вище — типова різниця між статями.

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Дослідники вважали, що якщо у мишей жіночої статі альдостерон вище, ніж у чоловіків, то вони повинні бути більш чутливими до солі.

Підвищене споживання солі пригнічує надходження альдостерону, що допомагає захистити самців від гіпертонії таким чином.

У разі самок альдостерон, мабуть, викликає проблеми, погіршуючи здатність кровоносних судин розслаблятися.

Фактично, вчені не виявили ніяких доказів того, що проблема полягала в нирках, які повинні були усунути надлишок натрію. Обидві статі виділяли більше натрію, коли споживали більше, а самки — більше всіх.

При застосуванні препарату епленон (сечогінний засіб, що блокує рецептор альдостерону і вже застосовується для лікування високого артеріального тиску і, найчастіше, серцевої недостатності) кров'яний тиск і функція ендотелію відновлюються.

У самців препарат не впливав ні на одне з цих тисків і залишався вірним функції ендотеліальних клітин, що вирівнюють кровоносні судини і сприяють їх стиснення і розслаблення.

Отримані дані надають більше доказів того, що система альдостерону є особливо хорошою мішенню для лікування гіпертонії у жінок. Так як гени мишей і людини збігаються на 80%, і багато експерименти успішно проведені на них, показали хороші результати на людях.

Нагадаємо, скільки солі необхідно з'їсти для того, щоб убити людину.

Як повідомляв "Знай.ua" небезпечні бактерії "населяють" людську шкіру, медики запропонували рішення.

Також "Знай.ua" писав, про основні причини не їсти м'яса.