Посттравматичний стресовий розлад виникає після переживання шокуючої події, наприклад участь у військових діях, у разі тяжкої травми або насильства.

Симптоми ПТСР варіюються за ступенем тяжкості захворювання: від спогадів, нав'язливих думок або кошмарів, які самі по собі проходять до відчуженості і дратівливості, повідомляє Health.

Ознаки розлади іноді можуть виявлятися фізичним чином: можуть включати нудоту або хронічний біль.

Але при належному лікуванні люди з ПТСР можуть вести здоровий і повноцінний спосіб життя. Фахівці з психічного здоров'я допоможуть визначити кращу терапію.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Препарати

Антидепресанти можуть застосовуватися самостійно або в додаток до психотерапії або інших видов лікування.

Інші ліки допомагають позбутися занепокоєння і хвилювання, а також від кошмарів і безсоння.

Психотерапія

Психотерапія, часто звана розмовної терапією, є ефективним способом лікування ПТСР. Інші методи включають експозиційну терапію і когнітивно-поведінкову терапію.

Терапевти можуть навіть проводити експозиційну терапію, використовуючи віртуальну реальність.

Зміни в образі життя

Крім медикаментів і терапії, люди з ПТСР можуть також отримувати користь з здорових хобі: йога і медитація.

Допомагає збалансована дієта, а регуляція рівня адреналіну може бути забезпечена за допомогою тренувань. Медики рекомендують пацієнтам з ПТСР регулярно пересуватися, вигулювати собаку, бігати підтюпцем або тренуватися в спортзалі.

Лікарі також рекомендують брати участь у групах підтримки або програмах, орієнтованих на людей з посттравматичним стресовим розладом. Наприклад, існують організації, які допомагають ветеранам навчати коней і собак для застосування в різних професіях.

Нагадаємо, медитація допомагає впоратися з посттравматичним стресовим розладом.

Як повідомляв портал "Знай.uа", лікарі запропонували лікувати посттравматичний синдром клубним наркотиком.

Також "Знай.uа" писав, що вживання марихуани, а також продуктів на її основі, змінює сприйняття болю.