Міжнародна група вчених розробила експрес-тест на вірус Ебола.

Справа в тому, що спалах рідкісного смертоносного захворюваннявимагає швидкого реагування, щоб не дати інфекції поширитися. Останній страшний спалах на території Західної Африці в 2014 році забрав життя понад 11 000 чоловік, повідомляє Medical Xpress.

Сучасні методи діагностики працюють занадто повільно і не ефективно. Проблема ще в тому, що симптоми вірусу Еболи нагадують малярію, тому повторне тестування вимагає додаткового часу.

Спершу зразки повинні надіслати лабораторію. Сам аналіз займає кілька днів. Весь цей час заражена людина поширює інфекцію.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники
Показати ще

Однак команді вчених з США, Гвінеї та Сенегалу вдалося розробити новий тестовий пристрій, який дозволяє проводити аналізи на місці за 30 хвилин.

Група вчених модифікувала існуючий пристрій для виявлення вірусів у зразку крові. Прилад використовує комбінаційне розсіювання світла для перевірки зразків.

Гаджет зчитує зразки молекул крові, і результати порівнюються з ознаки захворювання. Потрібна всього лише крапля крові.

Після тестування пристрій видає показання, які можуть бути зрозумілі практично кожному, хто вміє читати.

Дослідники протестували пристрій на мавпячих моделях вірусу і досягли високих результатів. Потім вони провели польові випробування у Гвінеї та Сенегалі і виявили, що пристрій продемонстрував високу чутливість до лихоманки Ебола і до малярії.

Вчені планують продовжити свої дослідження для поліпшення результатів, проте вже пропонують використовувати прилад для діагностики обох захворювань в тих місцях, де немає електрики і погана інфраструктура.

Нагадаємо, мікробіологи тестують новий метод лікування малярії безпосередньо у печінки.

Як повідомляв портал "Знай.uа" глобальне потепління може призвести до повторної епідемії бубонної чуми, яка знищила десятки мільйонів людей в Середні століття.

Також "Знай.uа" писав, що вчені створили нову єдину вакцину від сибірської виразки і легеневої чуми.