Немає нічого гірше, ніж нав'язливий зуд, який ніяк не заспокоїться.

Дослідники з Європейської молекулярно-біологічної лабораторії запропонували новий спосіб зупинити свербіж з допомогою інфрачервоного світла, повідомляє журнал Nature Biomedical Engineering.

У рамках експерименту медики успішно протестували світлотерапію на лабораторних гризунах.

Спершу дослідники виявили спеціалізовані нервові клітини, які розташовані на поверхні шкіри і "відчувають" свербіж.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Тоді медики розробили світлочутливу речовину, яка вступає в контакт тільки з цими клітинами.

Біологи ввели хімічну речовину в уражену ділянку шкіри миші, а потім направили на нього інфрачервоне випромінювання. У результаті клітини, чутливі до свербіння, відокремилися від шкіри. Свербіж припинився, а рани від розчухів успішно зажили.

Ефект від лікування закріплюється на кілька місяців. Інші типи нервових клітин шкіри, викликають специфічні відчуття (біль, холод або тепло), не схильні до впливу світла: шкіра перестає свербіти.

Особливо дієвим методом виявився при роботі з мишами, у яких спостерігалися екзема або й рідкісне генетичне захворювання шкіри під назвою амілоїдоз, від якого в даний час немає ліків.

"Ми сподіваємося, що коли-небудь наш метод допоможе людям, що страждають екземою", — стверджує провідний автор дослідження Пол Хепенсталл (Paul Heppenstall).

Відомо, що у мишей і людей є одна й та сама молекула-мішень для лікування свербежу: невеликий білок під назвою інтерлейкін-31 (IL-31). У майбутньому дослідники мають намір протестувати метод на тканинах людини.

Раніше наукова команда Хепенсталла опублікувала звіт про метод лікування хронічного болю з допомогою світлотерапії.

"Ми вважаємо, що виявлений нами механізм дозволить контролю чутливості шкіри", — підсумовує професор Хепенсталл.

Нагадаємо, дослідники виявили механізм в структурі мозку, який змушує нас свербіти.

Як повідомляв портал "Знай.uа", вплив синього світла знижує артеріальний тиск і зменшує ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

Також "Знай.uа" писав, чому ми чухаємося.