Діабет 2-го типу і серцеві захворювання можна виявити за допомогою флуоресцентного світла.

Вчені виявили, що люди, у яких в організмі міститься високий рівень певних білків, частіше за інших можуть захворіти цими небезпечними захворюваннями, проте в той же час вони знайшли новий спосіб виявлення смертельних недуг, повідомляє Daily Mail.

Белки, звані кінцевими продуктами глюкурування або AGE, неодноразово пов'язували з високим рівнем цукру в крові, жорсткість артерій і підвищеним кров'яним тиском. Однак AGE відображають флуоресцентне світло і можуть бути виявлені в результаті підсвічування шкіри.

До такого висновку вчені з Гронінгенського університету прийшли, проаналізувавши дані 72 880 здорових учасників голландського дослідження. Медики шукали присутність білків, званих кінцевими продуктами глюкурування (AGE), які утворюються, коли білки або ліпіди піддалися впливу цукру.

Популярні новини зараз
Дати виплати пенсій "перетасували": чи можна змінити день отримання виплат Тепер в ухилянтів заберуть останнє: змусять платити шалені гроші Нові тарифи на газ в Україні: скільки він коштуватиме до квітня 2025 року 60-й День народження - не привід радіти: в Україні пенсіонерам повідомили погану новину
Показати ще

Медики просвічували шкіру площею 4 см2 за допомогою пристрою Diagnostics і визначили довжину хвиль світла, які відбивалися назад. Пізніше учасники експерименту повідомили про будь-яких діагнози хвороби серця і діабету, при цьому статистику смертності вчені отримали, завдяки місцевій базі даних.

Через чотири роки у 1056 доброволцьев розвинувся діабет 2-го типу, у той час як у 1 258 пацієнтів діагностували серцеві захворювання, а 928 осіб померли.

Результати показали, що рівні AGE були вище у тих пацієнтів, у яких в подальшому розвинувся діабет або серцеві захворювання. Медики також врахували такі чинники, як вік, обсяг талії, кров'яний тиск і куріння.

Дослідники вважають, що така діагностика набагато швидше і може проводитися в громадських місцях і домашніх умовах без допомоги фахівця.

Вважається, що AGE вище у діабетиків з-за високого рівня цукру в крові і "внутрішнього" стресу. Симптоми також пов'язані з накопиченням нальоту в артеріях, а також із запаленням.

Нагадаємо, вплив синього світла знижує артеріальний тиск і зменшує ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

Як повідомляв портал "Знай.uа" регулярне чищення зубів і використання зубної нитки зменшує вірогідність розвитку гіпертонії.

Також "Знай.uа" писав, вчені відкрили нову молекулу, яка дозволить вилікувати серцеву недостатність.