Вчені виявили унікальну здатність у рибок тетр — вміння відновлювати тканини власного серця. Біологи сподіваються використовувати цей механізм для лікування кардіологічних захворювань у людей.

Тетра — різновид прісноводних риб, які мешкають в Південній Америці та на півдні Північної Америки. Рибки користуються особливою популярністю серед акваріумістів з-за екзотичного забарвлення і легкого догляду, повідомляє The Medical News Today.

Команда з Оксфордського університету вивчила два різних підвиди риб тетра — Astyanax mexicanus. Перші мешкають в річках, володіють яскравим забарвленням і вміють регенерувати тканини серця.

Інший підвид — "сліпа тетра" — населяє печери Пачон в Мексиці. Цей різновид поступово втратив зір і яскраву луску. Крім того, не вміє відновлювати пошкоджені тканини серця.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Команда дослідників проаналізувала і порівняла генетичні профілі обох видів риб. Біологи виявили три області в геномі, які відповідають за здатність відновлювати пошкоджену серцеву тканину.

Порівнявши активність генів обох підвидів, вчені встановили, що найбільша активність двох генів — lrrc10 і кавеолин — спостерігалася у річковий тетри. Результати подальших досліджень показали, що lrrc10 грає ключову роль в скороченні та розширення серцевої клітини.

Біологи припустили, що цей же ген відповідає за регенерацію пошкодженої серцевої тканини. Щоб перевірить свою гіпотезу, вчені обстежили рибки даніо, які володіють аналогічною здатністю.

Дослідники блокували експресію гена lrrc10 у рибок даніо. Це призвело до того, що регенерація перестала ефективно працювати у тварин.

В майбутньому дослідницька група сподівається дізнатися побільше про механізми, здатні зцілити пошкоджену серцеву тканину. Експерти сподіваються використовувати отримані знання для відновлення серцевої тканини у людей.

Нагадаємо, мігрені, яким передують спалах або помутніння, порушують серцевий ритм до небезпечного стану.

Як повідомляв портал "Знай.uа", медики назвали основні фактори, які провокують серцевий напад.

Також "Знай.uа" писав, регулярне чищення зубів і використання зубної нитки зменшує вірогідність розвитку гіпертонії.