Регулярне вживання марихуани може погіршити якість сперми.

До такого висновку прийшли дослідники з Медичного центру Університету Дьюка в Північній Кароліні після того, як вивчили вплив тетрагідроканнабінолу (діюча речовина) на кількість сперматозоїдів у 24 чоловіків, які курили коноплю, повідомляє журнал Epigenetics.

Концентрація сперматозоїдів в спермі 12 некурців у середньому була приблизно в два рази вище, ніж у 12 "планокурів".

Дослідження також показало, що у курців марихуани відбулися зміни в генетичному профілі сперми, які в інших дослідженнях були пов'язані з формуванням аномальних "пуголовків" і онкологією.

Популярні новини зараз
Ухилянтам готують суворі обмеження: зроблять все, щоб йшли до ТЦК Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Найбільше турбувала дослідників ступінь епігенетичних змін, що відбуваються в організмі курців марихуани. Епігенетика вивчає набір невеликих хімічних "міток", які додаються в структуру ДНК і регулюють експресію генів — природний процес, який може бути змінений впливом навколишнього середовища.

У чоловіків, які курили марихуану, спостерігалися епігенетичні зміни в ДНК сперматозоїдів, що включають сотні генів і два важливих регуляторних шляху.

Чим вище концентрація ТГК в чоловічій сечі, тим більш вираженими були епігенетичні зміни в їх сперматозоїдах. Відповідні дослідження групи на щурах показали аналогічну картину в тій же групі генів.

За словами Дженкінс, необхідно провести більш масштабні дослідження, щоб визначити як вживання канабісу може нашкодити плодючості чоловіків, але саме головне — здоров'ю потомства.

"В якості запобіжного заходу, ми рекомендуємо припинити вживання канабісу принаймні за шість місяців до спроб зачаття дитини," — заявляє авторка дослідження Сьюзан Мерфі (Susan Murphy).

Нагадаємо, спрей для роту, до складу якого входять компоненти канабісу, знижує м'язові спазми у пацієнтів.

Як повідомляв портал "Знай.uа" група дослідників з Університету Нью-Мексико довела, що вживання марихуани пом'якшує симптоми цілого переліку захворювань.

Також "Знай.uа" писав, що подростки, які сплять менше 6 годин, починають палити, пити і приймати наркотики в два рази частіше за своїх однолітків зі здоровим сном.