Вчені з Університету Іллінойсу в черговий раз довели користь середземноморською системи живлення.

Команда дослідників встановила, що кухня народів Греції, Італії та Іспанії позитивно відбивається на здоров'ї мозку, уповільнюючи процеси старіння, повідомляє Medical News Today.

Зокрема, медики виявили закономірність між маркерами крові деяких поживних речовин середземноморської дієти і розумовими здібностями літніх людей.

В новому досліджень крім тестування когнітивних функцій, медики застосували МРТ-сканування для оцінки ефективності деяких мозкових мереж.

Популярні новини зараз
Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone
Показати ще

Крім того, замість того, щоб використовувати дослідження раціону харчування, засновані на спогадах людей, вони вимірювали рівень поживних речовин в крові.

Всього біологи проаналізували наявність 32 основних поживних речовин середземноморської дієти у 116 здорових дорослих людей віком 65-75 років.

Ці люди також пройшли серію когнітивних функціональних тестів і МРТ-сканування, за допомогою якого команда могла виміряти "ефективність роботи мозку".

Дослідники виявила закономірністю між середземноморською дієтою і поліпшеними результатами тесту на пам'ять, загального інтелекту і виконавчих функцій.

Коли вони повторили аналіз з 40 учасниками дослідження приблизно через 2 роки, вчені виявили ті ж результати.

Однак медики настійно закликають до проведення подальших досліджень для підтвердження отриманих результатів.

Слід зазначити, що середземноморська дієта багата на фрукти, горіхи, овочі, боби, злакові, морепродукти і оливкове масло.

Нагадаємо, дієта з високим вмістом овочів і оливкової олії знижує ймовірність розвитку серцево-судинних захворювань на 25 %.

Як повідомляв портал "Знай.uа" дієтологи стверджують, що жінки, в чиєму раціоні багато овочів, горіхів, оливкогового масла і морепродуктів, на 22 % рідше страждають від інсульту.

Також "Знай.uа" писав, що середземноморська дієта володіє лікувальними властивостями і можуть служити в якості профілактики онкологічних захворювань.