Вчені з Університету Іллінойсу в черговий раз довели користь середземноморською системи живлення.

Команда дослідників встановила, що кухня народів Греції, Італії та Іспанії позитивно відбивається на здоров'ї мозку, уповільнюючи процеси старіння, повідомляє Medical News Today.

Зокрема, медики виявили закономірність між маркерами крові деяких поживних речовин середземноморської дієти і розумовими здібностями літніх людей.

В новому досліджень крім тестування когнітивних функцій, медики застосували МРТ-сканування для оцінки ефективності деяких мозкових мереж.

Популярні новини зараз
Масова депортація українських біженців: кого відправлять додому "Чуємо думку не з окопів та передової": у Раді рознесли українців, які вимагають продовження війни Частині пенсіонерів не зарахують ціле десятиліття стажу: про що варто знати Банки встановлять контроль за рахунками пенсіонерів: кому ПФУ може припинити виплати
Показати ще

Крім того, замість того, щоб використовувати дослідження раціону харчування, засновані на спогадах людей, вони вимірювали рівень поживних речовин в крові.

Всього біологи проаналізували наявність 32 основних поживних речовин середземноморської дієти у 116 здорових дорослих людей віком 65-75 років.

Ці люди також пройшли серію когнітивних функціональних тестів і МРТ-сканування, за допомогою якого команда могла виміряти "ефективність роботи мозку".

Дослідники виявила закономірністю між середземноморською дієтою і поліпшеними результатами тесту на пам'ять, загального інтелекту і виконавчих функцій.

Коли вони повторили аналіз з 40 учасниками дослідження приблизно через 2 роки, вчені виявили ті ж результати.

Однак медики настійно закликають до проведення подальших досліджень для підтвердження отриманих результатів.

Слід зазначити, що середземноморська дієта багата на фрукти, горіхи, овочі, боби, злакові, морепродукти і оливкове масло.

Нагадаємо, дієта з високим вмістом овочів і оливкової олії знижує ймовірність розвитку серцево-судинних захворювань на 25 %.

Як повідомляв портал "Знай.uа" дієтологи стверджують, що жінки, в чиєму раціоні багато овочів, горіхів, оливкогового масла і морепродуктів, на 22 % рідше страждають від інсульту.

Також "Знай.uа" писав, що середземноморська дієта володіє лікувальними властивостями і можуть служити в якості профілактики онкологічних захворювань.