Люди, які дотримуються антигіпертензійної дієти, рідше страждають від депресії.

До такого висновку прийшли дослідники з Медичного центру Університету Раша після вивчення вплив DASH-дієти на настрій і поведінку 964 пацієнтів, повідомляє New Atlas.

DASH-дієта, яка розшифровується як дієтичні підходи до зниження гіпертонії, розроблена для зниження артеріального тиску без медикаментозних засобів. Раціон даної системи живлення складається з великої кількості свіжих фруктів і овочів, а також цілісних зерен і знежирених молочних продуктів. Нещодавно DASH була визнана однією з найбільш здорових серед 40 дієт.

Дане дослідження тривало шість років, протягом яких лікарі відстежували стан добровольців, а також уважно вивчали, яких дієт дотримуються учасники, включаючи DASH, середземноморську дієту і традиційну західну дієту.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Всі піддослідні були розділені на три групи в залежності від того, наскільки ретельно вони дотримувалися обраної ними дієтою. З'ясувалося, що прихильники DASH-дієти рідше інших груп страждали від депресії.

Автор дослідження Лорел Череян (Laurel Cherian) зазначає, що це всього лише асоціативне спостереження і зовсім не підтверджує, що дієта активно знижує депресію.

Незважаючи на деякі дослідження, які знайшли зв'язок між депресією і дієтою, великий метааналіз 24 наукових праць, опублікованих у минулому році, виявив лише незначні кореляції, які підтверджують, що здорове харчування може знизити ризик депресивних симптомів.

Як нездорова дієта може спровокувати депресію ще належить визначити, але загальна користь для здоров'я DASH-дієти не викликає сумнівів. Медики стверджують, що ще багато належить з'ясувати про зв'язки між нашою дієтою, кишечником і психічним здоров'ям.

Нагадаємо, як взаємопов'язані два поширених захворювання — депресія і ожиріння.

Як повідомляв портал "Знай.uа" харчування продуктами з високим вмістом жирів може негативно позначитися на здоров'ї трьох наступних поколінь.

Також "Знай.uа" писав, що американські медики встановили, що голод надає омолоджуючий ефект.