Медики визначили механізм збоїв, який відбувається ву роботі нейронів при рідкісному захворюванні — хворобі Гентінгтона.

Відмінною рисою цього нейродегенератівного розладу вважається прогресуюча смерть нервових клітин у мозку, повідомляє Medical Xpress.

Дослідники з Медичного факультету Піттсбурзького університету пропонують новий механізм "нейротоз", який пояснює причини відмирання нервових клітин при хвороби Хантінгтона та інших нейродегенеративних захворювань.

"Нейротоз — процес, який досі не визнано або не описаний і може грати дуже важливу роль у нормальному розвитку мозку, старінні та нейродегенеративних захворюваннях", заявив старший автор дослідження Роберт Фрідлендер (Robert Friedlander).

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів В Україні пенсії рахуватимуть за однією формулою: у кого виплати будуть більше 10 тисяч
Показати ще

У рамках експериментів медики виявили, що коли білки в мітохондріях на кінцях нейритов (довгий циліндричний відросток нервової клітини) пошкоджуються, то нові білки приходять не так швидко, щоб їх замінити.

Потім дослідники хотіли зрозуміти, яку роль нейротоз грає в нейродегенеративних захворюваннях.

Для перевірки своїх здогадів команда Фрідландера використовувала генетично модифікованих мишей, які мали мутантную версію людського білка. У цих мишей проявляються симптоми захворювання, включаючи прискорену нейронну смерть.

"Цілком ймовірно, що нейротоз зазвичай не призводить до загибелі клітин, але при нейродегенеративних захворюваннях спостерігається більш високий рівень стресу на і без того вразливих кінцях нейритов, що може призвести до загибелі клітин", — вважає доктор Фрідландер.

У майбутньому медики сподіваються навчитися зберегти мітохондрії, щоб перешкоджати розвитку нейродегенеративних захворювань.

Нагадаємо, вітамін А послужив основою для створення нового препарату, націленого на лікування хвороби Альцгеймера.

Як повідомляв портал "Знай.uа" дослідники з Національного центру наукових досліджень продемонстрували нову причину регулярних головних болів.

Також "Знай.uа" писав, що потрібно знати про нейронах.