Іспанські медики виявили молекулу, яка запобігає розвиток нейродегенеративних захворюваннь.

Група дослідників з автономного університету проаналізували 14 000 молекул для того, щоб ідентифікувати відповідну для лікування хвороби Паркінсона, пише Proceedings of the National Academy of Sciences.

Причини виникнення нейродегенеративних захворювань досі оповиті таємницею. Одна з можливих пов'язана з патологічними білковими утвореннями всередині нейронів — тільцями Леві.

Їх основний компонент — альфа-синуклеин, який часто зустрічається у випадку хвороби Паркінсона та інших форм деменції.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Використовуючи нові методи скринінгу молекул і аналізуючи їх властивості, дослідники виявили молекулу SynuClean-D, яка зупиняє дію альфа-синуклеин.

Медики провели експерименти в лабораторних умовах. Спершу на клітинному рівні, а потім на хробаках Caenorhabditis elegans, які часто використовуються в дослідженнях хвороби Паркінсона.

C. elegans — гарний зразок для тестування, так як у їх м'язах і певних нервових клітинах у високій кількості міститься альфа-синуклеин. Зокрема, допамінергічні нейрони, які синтезують ключовий нейромедиаторный дофамін.

Ці типи нейронів також беруть участь у відправці повідомлень, які контролює моторику, тому, коли їх активність пригнічується агрегатами альфа-синуклеина, здатність людини рухатися також порушується.

Вступ SynuClean-D в їжу черв'якам перешкоджає склеюванню альфа-синуклеина, захищає тварин від дегенерації нейронів і підвищує їх мобільність.

Дослідники сподіваються, що їх поточні результати дозволять розробити більш цілеспрямовані методи лікування нейродегенеративних станів.

"Здається, все вказує на те, що молекула SynuClean-D, можна використовувати для лікування нейродегенеративних захворювань, таких як хвороба Паркінсона", заявив координатор дослідження Сальвадор Вентура (Salvador Ventura).

Ранні дослідження показали, що хвороба Паркінсона вражає один відсоток населення у віці 60 років і старше.

Нагадаємо, шведські вчені запропонували новий спосіб лікування серйозного нейродегенератівного захворювання.

Як повідомляв портал "Знай.uа", міжнародна група вчених вважає, що стародавній ретровірус може бути пов'язаний з виникненням наркозалежності у сучасних людей.

Також "Знай.uа" писав, що надмірне вживання їжі, багатої на глютен в період вагітності подвоює ризики наявності діабету 1-го типу у новонароджених.