Оскільки Новий рік вже на носі, багато хто з нас передчувають алкогольні наслідки прийдешнього свята.

Вчені з Науково-дослідного інституту Скріппса — не виняток. Тому посилено працюють над створенням ліків проти похмілля, повідомляє Journal of Molecular Biology.

У рамках свого дослідження біологи вивчають, як алкоголь впливає на мух. Не дивуйтеся, вчені найчастіше використовують комах в таких роботах в якості простих біологічних і генетичних моделей.

Мухи містилися в пляшках і час від часу отримували дозу етанолу. Потім їх поведінку відстежували за допомогою камер. Спочатку мухи ставали більш непередбачуваними, що, за словами команди, було еквівалентно "жвавої" стадії сп'яніння. З часом у комах спостерігалися ознаки важкого похмілля.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Завдяки своїм експериментам, вчені виявили молекулярний механізм інтоксикації, який, схоже, використовує ту ж саму систему, за якою діє анестезія. Молекули етанолу діють не безпосередньо на нервові клітини. Як тільки спирт потрапляє в організм, фермент під назвою фосфоліпаза D2 (PLD2) зв'язує молекули етанолу з ліпідами, створюючи метаболіт жирного спирту — фосфатиділетанол (PEtOH).

Метаболіт PEtOH полегшує роботу нервів, що і є причиною гіперактивності канючной фази. Щоб перевірити цю ідею, дослідники виростили генномодіфіцірованих мух, яким не вистачало гена, що кодує PLD2.

Команда каже, що вперше виявили шлях, який пов'язаний зі сприйнятливістю до алкоголю. Це відкриття може привести до розробки ліків, які нівелюють інтоксикацію або навіть запобігають похміллю.

"Відомо, що жирний спирт затримується в мозку понад 16 годин, що робить його ймовірної мішенню. Крім того, розуміння цього шляху може дати уявлення про те, чому люди вживають алкоголь для знеболювання", — резюмує автор дослідження Скотт Хансен (Scott Hansen).

Нагадаємо, сором'язливі люди частіше за інших страждають від тривоги, яка спричинена надмірним вживанням спиртних напоїв.

Як повідомляв портал "Знай.uа" вчені виявили білковий механізм, який допоможе пояснити природу алкоголізму.

Також "Знай.uа" писав про 6 способів кинути пити сьогодні.