Гени винні в кожному десятому випадку хронічної хвороби нирок.

До такого висновку прийшли дослідники з Колумбійського університету після того, як провели секвенування ДНК 3315 осіб з різними типами ниркових захворювань, повідомляє Medical Xpress.

"Наше дослідження показує, що генетичний тест можна використовувати для персоналізації діагностики та лікування захворювань нирок", — стверджує автор дослідження Алі Гараві (Ali Gharavi).

Дослідники виявили генетичний розлад, відповідальний приблизно за 9 % захворювань нирок учасників. Крім того, ДНК-тестування дозволило виявити причину у 17 % учасників, у яких діагноз не був поставлений на основі звичайного клінічного обстеження.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Результати аналізу ДНК показали хронічну хворобу нирок у 85 % з 168 осіб, що отримали генетичний діагноз.

У близько половини пацієнтів були діагностовані захворювання нирок, які також вражають інші органи і потребують допомоги інших фахівців. Кілька (1,5 %) осіб уперше дізналися, що у них були проблеми зі здоров'ям, не пов'язані з захворюванням нирок, і у всіх цих випадках випадкові висновки вплинули на догляд за нирками.

"Результати нашого дослідження дозволяють припустити, що геномні секвенування можуть оптимізувати розробку нових лікарських засобів для лікування захворювань нирок шляхом відбору пацієнтських підгруп, які, швидше за все, виграють від нової терапії", — каже ще один автор дослідження Адам Платт (Adam Platt).

Нагадаємо, раніше команда вчених з Університету Манчестера, виявила низку генів, які призводять до хронічного захворювання нирок.

Як повідомляв портал "Знай.uа", японські медики запропонували лікувати захворювання нирок за допомогою крихітних самоорганізованих форм.

Також "Знай.uа" писав, американські вчені розробили протез руки з бездротовим нейростимулятором, який дозволить знову "відчувати" людей з ампутованими кінцівками.