Американські медики заново відкрили цілющі властивості ізотретиноїну (різновид вітаміну А), що призначається в якості засобу лікування акне протягом десятиліть.

Як показало дослідження команди вчених Вашингтонського університету в Сент-Луїсі, цілющий компонет змінює мікробіом шкіри, повідомляє Medical Xpress.

Нова наукова робота пролила світло на те, як працює ізотретиноїн, і надала інформацію, яка може призвести до розробки нових методів лікування акне на основі мікробіома.

Такі альтернативи необхідні, оскільки ізотретиноїн викликає серйозні вроджені вади розвитку, тому лікарі повинні приймати додаткові заходи щодо жінок дітородного віку.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Ізотретиноїн не є антибіотиком. Препарат сушить шкіру, що робить її менш привабливим місцем для розвитку акне. Це єдина терапія, яка може надійно видалити акне протягом тривалого часу.

У ході 10-місячного дослідження медики взяли проби бактерій зі шкіри обличчя 17 добровольців, у яких акне лікували ізотретиноїном і, а також для порівняння, у восьми необроблених пацієнтів.

З цих восьми у чотирьох була нормальна шкіра, а у чотирьох — прищі. Дослідники виявили, що терапія ізотретиноїном збільшує різноманітність мікробів на шкірі.

За допомогою секвенування ДНК дослідники також визначили чотири типи бактерій, які квітнуть при лікуванні ізотретиноїном. Раніше жодна з них не була пов'язана з поліпшенням акне.

Ізотретиноїн також скоротив загальну кількість бактерій Propionibacteriumbacteria.

За словами вчених, результати дослідження вказують на те, що ізотретиноїн створює необхідні умови для популяцій корисних Propionibacteria та інших бактерій, які знижують ймовірність виникнення акне.

У майбутньому дослідники мають намір розібратися, як працює ізотретиноїн, щоб створити нові методи лікування, які можуть бути більш ефективними або мати менше побічних ефектів.

Нагадаємо, нове дослідження припустило, що акне може бути розлад генетичного характеру.

Як повідомляв портал "Знай.uа" 95 % представленої косметичної продукції містять у собі хоча б один інгредієнт, який викликає алергію.

Також "Знай.uа" писав, що потрібно знати про розацеа.