Бактерії, які живуть на нашій шкірі, стають все стійкіше до сучасних антибіотиків.

Дослідники з Університету Бата виявили смертоносний різновид мікроорганізмів, який може призвести до серйозної інфекції, повідомляє Nature Communications.

За словами медиків, цей різновид золотистого стафілокока, яка мешкає на нашій шкірі, не представляє небезпеки, поки не потрапить до рани.

Експерти попереджають, що виявлення небезпечних бактерій до хірургічних операцій дозволяє запобігти розвитку інфекцій і прискорити курс відновлення після операції.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

У рамках дослідження вчені виявили 61 відмінність в генах стафілокока, що мешкає на шкірі пацієнтів, які заразилися після операції на стегні, на коліно або фіксації кістки. Бактерій також ж виявили у здорових пацієнтів.

Слід зазначити, що постійні мутації стафілококів можуть призвести до небезпечних для життя захворювань. Проте цього можна уникнути, якщо перед процедурою у пацієнтів брати мазок з шкіри, який дозволяє ідентифікувати чи живуть на шкірі стійкі бактерії.

Більш стійкі штами бактерій ефективніше поширюються в крові та уникають виявлення імунної системи, що провокують смертельні захворювання у людей.

Мутації в генах також змінюють клітинні поверхні бактерій: роблять їх липкими, утворюючи захисну плівку, що робить їх стійкими до антибіотиків.

"Якщо ми нічого не зробимо, щоб контролювати цей процес, існує ризик, що ці хвороботворні гени можуть поширюватися далі. З-за чого ускладнення після операцій стануть звичайним явищем", — заявляє професор Сем Шеппард (Sam Sheppard) .

Сем Шеппард

Нагадаємо, команда з Медичної школи Західного резервного університету Кейза відкрила новий спосіб лікування сепсису.

Як повідомляв портал "Знай.uа" вчені створили нову єдину вакцину від сибірської виразки і легеневої чуми.

Також "Знай.uа" писав, що вчені відкрили нову молекулу, яка дозволить вилікувати серцеву недостатність.