Група нейрологів і біоінженерів розробила крихітне пристрій, який допоможе людям з проблемним сечовим міхуром обійтися без медикаментів або електронних стимуляторів.

Зокрема, гаджет фіксує підвищену активність сечового міхура, а потім використовує світло від крихітних, біoінтегрованих світлодіодів для придушення прагнення до сечовипускання, повідомляє Medical Xpress.

Прилад вже успішно протестували на лабораторних щурах. Під час невеликої хірургічної операції лікарі імплантували гризунам навколо сечового міхура м'яке, еластичне пристосування, схоже на пояс.

У міру заповнення і спорожнення сечового міхура стрічка розширюється і стискається. Дослідники також вводять опсини в бульбашки тварин.

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Ці білки переносяться вірусом, який зв'язується з нервовими клітинами міхура, роблячи ці клітини чутливими до світловим сигналами, що дозволяє дослідникам використовувати оптогенетику для активації клітин.

Крім того, вчені можуть зчитувати інформацію в режимі реального часу і, використовуючи простий алгоритм, визначати, коли сечовий міхур спустошений і заповнений, а також коли спорожнення сечового міхура відбувається дуже часто.

Тоді зовнішнє пристрій посилає сигнал, який активує мікрохвильові світлодіоди, які світять на сенсорні нейрони в сечовому міхурі. Це знижує активність сенсорних нейронів і відновлює нормальну роботу сечового міхура.

Дослідники вважають, що така стратегія буде ефективна і в лікуванні людей. Пристрої, ймовірно, будуть більше, ніж ті, які використовуються у щурів, і можуть бути імплантовані без операції, за допомогою катетерів, щоб помістити їх через уретру в сечовий міхур.

Вчені також вважають, що аналогічну методику можна використовувати і на інших частинах тіла: при лікуванні хронічного болю, при використанні світла для стимуляції клітин підшлункової залози до виділення інсуліну.

Нагадаємо, електронний імплантат, який впроваджується над сідницями, позбавить від нетримання сечі мільйони людей.

Як повідомляв портал "Знай.uа" британські вчені подарували нову надію людям з агресивним типом раку молочної залози.

Також "Знай.uа" писав, що ін'єкції етанолу через пряму кишку зменшують простатуна третину і знімають тиск на сечовий міхур і пеніс.