Біоінженери розробили імплантуємий нейропротез, який ефективно відновлює природні рухи обличчя у пацієнтів з одностороннім паралічем обличчя.

Перші експерименти на тваринах показали багатообіцяючі результати цього підходу — використання електричних сигналів з неушкодженої сторони особи для запуску руху м'язів на паралізованій стороні, повідомляє журнал Plastic and Reconstructive Surgery.

Геміфаціальний спазм — це захворювання, що приводить до функціональних, естетичних і комунікаційних проблем. Хоча сучасні підходи реконструктивної хірургії (перенесення нервів і м'язів) можуть відновити деякі рухи обличчя, ці методи мають істотні недоліки. Наприклад, хоча пацієнти можуть набути здатність посміхатися, для цього потрібно свідоме зусилля.

Дослідники імплантували крихітні електроди навколо лицьового нерва щурів з паралічем. Електрична стимуляція запустила моргання очей і руху усов. Парні скорочення м'язів призвели до природного виглядаючого руху.

Популярні новини зараз
Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати "Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Але щоб метод запрацював, дослідники повинні були подолати ще одну проблему: придушення небажаних / мимовільних рухів особи, викликаних імпульсами від регресуючим нервів.

Тоді медики задіяли високочастотний змінний струм для блокування нервових сигналів, що викликають небажані руху.

Також у новому дослідженні розглядаються деякі ключові технічні проблеми, що впливають на довгостроковий успіх цього підходу, включаючи забезпечення більш природної, спонтанної посмішки і міміки обличчя.

Хоча попередні експерименти на щурах звучат обнадійливо. Однак попереду ще багато роботи, перш ніж "біонічне обличчя" буде вдосконалено для тестування на людях з геміфаціальним спазмом.

Нагадаємо, команда американських хірургів успішно провела операцію по пересадки обличчя у 26-річного чоловіка, який втратив щелепи в результаті вогнепального поранення.

Як повідомляв портал "Знай.uа", британські вчені вперше виростили міні-плаценту, яка допоможе знизити ймовірність виникнення труднощів при пологах.

Також "Знай.uа" писав, що онкологи пропонують лікувати рак молочної залози з допомогою низьких температур.