Солодка газована вода, фруктові соки, пиво і чай підвищують ризик виникнення захворювання нирок на 61 %.

Вчені не пояснили, чому пиво, визнане шкідливим для здоров'я у великих кількостях, становить небезпеку для нирок, повідомляє Daily Mail.

Тим не менш медики стверджують, що цукор в інших напоях може з часом призвести до збільшення ваги, підвищення артеріального тиску і діабету.

Дослідження Університету Джона Хопкінса розглянуло дані обстеження споживання алкоголю серед 3 003 афроамериканських чоловіків і жінок.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Цифри показують, що афроамериканці частіше страждають від хвороб нирок, ніж європеоїди.

У середньому учасникам було 54 роки, і у них не було захворювання нирок. Але після восьмирічного спостереження за учасниками програми у 6 % людей (185) розвинулося захворювання нирок.

У цьому в першу чергу винні газовані напої і фруктові соки. Дослідники також врахували фактори, які можуть сприяти пошкодження нирок: куріння, ожиріння, високий кров'яний тиск, діабет і недостатня фізична активність.

Вчені виявили чотири моделі споживання напоїв, кожна з яких включає в себе три види напоїв.

Наприклад, одна модель включала сік цитрусових (споживаний найбільше), інший фруктовий сік (споживаний другим за величиною) і овочевий сік (в найменшій кількості).

Ароматизована вода була пов'язана з більш високим ризиком — після аналізу, сода, підсолоджені фруктові соки і вода, в цьому порядку, була найбільш характерною рисою, пов'язаної із захворюванням нирок.

Дослідники не звернули уваги на те, які бренди люди пили більше, тоді б рівень змісту цукру і калорій в напоях дав б більш повне уявлення про ризики.

Отримані висновки підтверджують інші дослідження про несприятливому впливі напоїв з цукром на здоров'я і підкріплюють рекомендації щодо запобігання їх вживання.

Нагадаємо, гени винні в кожному десятому випадку хронічної хвороби нирок.

Як повідомляв портал "Знай.uа" японські медики запропонували лікувати захворювання нирок за допомогою крихітних самоорганізованих форм.

Також "Знай.uа" писав, команда вчених з Університету Манчестера, виявила низку генів, які призводять до хронічного захворювання нирок.