Будь-яка людина рано або пізно замислюється про те, скільки бактерій і вірусів живуть на звичайних речах і предметах, до яких вона торкається кожен день: поручнях автобусах і метро, дверних ручках і навіть на чужих руках.

Але яка ймовірність того, що дотик до зараженого поручня або стільниці призведе до виникнення хвороб?

На це питання для Health відповідає доктор медицини і доцент кафедри мікробіології та імунології Дрексельского університету Елісон Кері (Alison Carey).

"Віруси грипу можуть виживати на твердих поверхнях і заражати іншу людину протягом 24-48 годин. ГРВІ не живуть так довго; зазвичай — кілька годин. Але є докази того, що вони можуть виживати протягом доби", — стверджує експерт.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Так що, цілком можливо, що хворий на грип може чхнути в руку, доторкнутися до дверної ручки або автобусного стовпа, і кожен, хто відкриє ту ж двері або схопить той же поручень протягом декілька годин, може заразитися його хворобою.

Як же захистити себе, якщо не носити латексні рукавички всюди, куди б ви не пішли? Все зводиться до хорошої гігієни рук і правильноого етикету чхання, пояснює доктор Кері.

"Просто регулярно мийте руки і тримайте їх подалі від обличчя", — радить експерт.

Якщо ви доторкнулися до інфікованої поверхні, а потім підняли руку, щоб прикрити позіхання або потерти очі або почухати ніс, то ви доставляєте вірус у вразливе місце на вашому тілі.

Тримайте руки в чистоті (дезінфікуючий засіб на спиртовій основі допомогу, якщо немає раковини) і подалі від обличчя, і чхайте в хустку, якщо ви вже хворі. Крім щеплень від грипу, це один з кращих способів запобігти поширення вірусу.

Нагадаємо, медитація в стилі "майндфулнес" і помірні фізичні навантаження знижують шанси захворіти майже на 30 %.

Як повідомляв портал "Знай.uа", білкові сполуки, які містяться в організмі лам і верблюдів, послужили основою для вакцини нового покоління проти грипу.

Також "Знай.uа" писав, про три головні відмінності між грипом і пневмонією.