Медикаментозні засоби від високого кров'яного тиску покращують симптоми у людей з шизофренією, биполярним розладом або іншими психозами.

Міжнародна група дослідників з Каролінгського інституту і Університету Гонконгу проаналізували дані 142 691 пацієнтів, які страждають від різних психічних рассройств і виявили незвичайну закономірність, повідомляє JAMA Psychiatry.

Особливу увагу вчені приділили людям, яким були призначені статини, що знижують уроверь холестерину, і бігуаніди, що використовуються для лікування діабету.

Дослідники проаналізували медичні записи пацієнтів, у яких спостерігалися випадки аутоагресії і психіатричної госпіталізації. Медики оцінили, чи мали місце ці випадки під час прийому пацієнтами призначених ліків.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

Дослідження показало, що вплив кожного з досліджуваних препаратів було пов'язано зі зниженням рівня психіатричної госпіталізації.

"Такі ліки, як статини, вже давно визнані потенційно придатними для повторного застосування в цілях лікування цих розладів", — заявляє провідний автор дослідження Джозеф Хейз (Joseph Hayes).

За словами вчених, їх наукова робота вперше використала великі масиви даних про населення для порівняння схильності пацієнтів впливу цих широко використовуваних ліків і потенційного впливу на людей з серйозними психічними захворюваннями.

Відомо, що всі досліджені препарати впливають на центральну нервову систему, однак механізм дії не зовсім зрозумілий, і дослідники вважають, що більш чітке розуміння цього може привести до розробки нових препаратів для лечених психічних розладів.

Всі досліджені препарати ліцензовані, широко використовуються, дешеві і відносно безпечні у всьому світі. Тому вони є ідеальними кандидатами для перепрофілювання.

Вивчений вплив препаратів на пацієнтів не залежав від того, чи приймали пацієнти препарати, спрямовані на лікування психічних розладів.

Нагадаємо, вчені розробили додаток, який вміє передбачати суїцидальні настрої.

Як повідомляв портал "Знай.uа", колір ваших очей може відбитися на настрої в зимовий час.

Також "Знай.uа" писав, що електростимуляція певної області мозку допомагає в лікуванні депресії.