Шкода від прийому статинів може переважувати заявлену користь препаратів, що знижують рівень холестерину.

Дослідники з Цюріхського університету оцінили відповідні ризики для чоловіків і жінок у різних вікових групах і прийшли до цього неприємного висновку, повідомляє Daily Mail.

І хоча препарати знижують ймовірність розвитку серцево-судинних захворювань, у медичного співтовариства склалося скептичне ставлення до них з-за їх потенційних побічних ефектів.

У рамках дослідження медики зі Швейцарії застосували інструмент QRISK для оцінки індивідуального ризику смерті від серцево-судинних захворювань у кожного з пацієнтів-добровольців.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Калькулятор підраховує кілька факторів ризику, щоб виявити ймовірність настання приступу у наближчі десять років. У їх числі вік, ІМТ, місце проживання та інші медичні умови.

Якщо у вас є ризик 10 % або вище, ви швидше за все повинні приймати статини, відповідно до більшості систем охорони здоров'я, але експерти вважають, що, можливо, це низьке значення.

Проте дослідники з Швейцарії виявили, що шкода перевищує переваги до тих пір, поки граничні рівні ризику розвитку серцево-судинних захворювань не будуть значно вище.

Наприклад, для чоловіків у віці від 70 до 75 років, у яких не траплявся серцевий напад або проблеми з судинами, вигоди не переважували шкоди, поки ризик не перевищив 21 %.

Слід зазначити, що статини мають серйозні побічні ефекти: діабет, гепатит, панкреатит, помутніння зору, викликають проблеми з пам'яттю і втому.

Однак, якщо їх призначати тільки особам з підвищеним ризиком, то мільйони людей, які мають право на отримання допомоги, залишаться без необхідних препаратів.

Провідні експерти закликають проявляти обережність стосовно отриманих результатів, заявивши, що немає необхідності в зміні клінічної практики.

Нагадаємо, вага дитини багато в чому залежить від генетики, а не від харчового раціону.

Як повідомляв портал "Знай.uа" харчування продуктами з високим вмістом жирів може негативно позначитися на здоров'ї трьох наступних поколінь.

Також "Знай.uа" писав, що американські медики встановили, як голод надає омолоджуючий ефект.