Прийом лекарств вимагає відповідального та уважного ставлення.

Мало того, що препарати не завжди взаємодіють один з одним, так на них ще впливають і продукти з нашого раціону, які можуть посилити або послабити їх дію, повідомляє Health.

Ось деякі з найбільш примітних несумісних комбінацій речовин:

Статини і грейпфрутовий сік

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Ліки з сімейства статинів зазвичай призначають для запобігання серцевих нападів і інсультів.

Слід зазначити, що грейпфрутовий сік уповільнює розпад статинів в організмі, затримуючи їх у крові, що призводить до більшої кількості побічних ефектів.

Варфарин і зелені листові овочі

Препарат, який використовують для профілактики і лікування згустків крові. Люди, які приймають його, регулярно здають кров, щоб переконатися в правильності дози. Однак цей препарат погано сумісний з вітаміном K.

Зелені листові овочі і зелений чай, а також добавки з вітаміном зменшують ефективність варфарину. Речовини прискорюють видалення лік з організму, а це означає, що ті, хто його приймає, мають підвищений ризик інсульту або глибокого тромбозу вен.

Антидепресанти та ібупрофен

Деякі антидепресанти (циталопрам) у комбінації з протизапальними знеболюючими засобами (ібупрофен), можуть призвести до внутрішньої кровотечі. Симптоми включають темний стілець, судоми в шлунку, відчуття втоми, кров у блювоті і відчуття слабкості або запаморочення.

Метронідазол і алкоголь

Препарат зазвичай призначають при стоматологічних інфекціях. Але у поєднанні з алкоголем метронідазол призводить до сильної нудоти і блювоти. Необхідно почекати близько двох днів, щоб речовина остаточно вывелось з організму.

Добавки кальцію та інші препарати

Також можуть впливати на те, як організм сприймає ліки. До них відносяться засоби для профілактики малярії, деякі антибіотики та препарати, які використовуються для лікування малоактивною щитовидної залози.

Щоб уникнути взаємодії несумісних ліків і добавок рекомендується почекати від двох до шести годин між прийомом кальцію і препаратів.

Слід зазначити, що прийом будь-яких медикаментозних препаратів вимагає консультації лікаря. Не займайтеся самолікуванням.

Нагадаємо детальніше, чому ліки не можна запивати грейпфрутовим соком.

Як повідомляв портал "Знай.uа" пробіотики не так вже й безпечні для організму.

Також "Знай.uа" писав, що вчені навчилися вирощувати шкіру.