Більшість людей можуть миттєво впізнати обличчя знаменитості або колишнього однокурсника навіть через роки.

Багато хто з нас можуть відчути настрій близької людини, глянувши на міміку. Часто люди можуть визначити, чи заслуговує хтось довіри, дивлячись на його або її обличчя. Довгий час ці механізми мозку були невідомі.

Нове дослідження Університету імені Бар-Ілан, опубліковане в журналі Neurology, ідентифікувало нейрони в зорової корі людини, які вибірково реагують на обличчя.

Вчені встановили, що нейрони в зорової корі поблизу так званої фузиформної кори реагують на обличчя набагато сильніше, ніж на міські пейзажі або об'єкти.

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Нервові клітини актививувалися не тільки від погляду на обличчя відомих людей (наприклад, Шарль Азнавур, Ніколя Саркозі, Катерина Деньов, Луїс Де Фунес), так і на обличчя незнайомих учасникам експерименту.

Мабуть, найбільш відомими нейрони, що реагують на особи, є так звані "нейрони Дженніфер Аністон" — нейрони у скроневої частці, що реагують на образи конкретної людини (наприклад, Дженніфер Аністон).

Але за словами дослідників, нейрони в зоровій корі помітно відрізняються від нейронів у скроневій частці.

Нейрони в зорової корі активно реагують на будь-який тип особи, незалежно від його особистості. По-друге, вони реагують набагато раніше. Зокрема, якщо в нашому випадку сильна реакція може спостерігатися протягом 150 мілісекунд після показу зображення, то клітини Дженніфер Аністон зазвичай відповідають 300 мілісекунд і більше.

Отримані результати пропонують унікальне уявлення про функціонування людського мозку на клітинному рівні під час обробки обличчя. Ці результати також допомагають розібратися в механізмах взаємодії між видами (тобто мавпами і людьми).

Нагадаємо, дослідники з Університетського коледжу Лондона відкрили нові факти про те, як формувався колір шкіри.

Як повідомляв портал "Знай.uа", загибель нейронних клітин може захистити мозок від розвитку хвороби Альцгеймера.

Також "Знай.uа" писав, що потрібно знати про нейронах.