Вчені з Університету Дуйсбурга-Ессена виявили новий вид кровоносних судин у наших кістках.

Капіляри назвали транскортикальними судинами (TCVs), повідомляє New Scientist.

Дослідники виявили, що судини забезпечують більшу частину кровопостачання кісток в тілі мишей, а також переносять імунні клітини з кісткового мозку в пошкоджену ділянку тіла.

Вчені проаналізували організм людини і виявили, що у нас теж є схожі кровоносні судини у великих кістках тіла.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Астролог побачив у травні "лихо" для України Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Дослідники сподіваються, що їх відкриття приведе до розробки нових методів лікування, які використовують кровотік і міграції імунних клітин для лікування запальних захворювань.

У рамках дослідження вчені зробили ін'єкцію флуоресцентного маркера в довгі кістки мишей.

Потім кістки були досліджені під флуоресцентним мікроскопом і рентгеном.

Результати показали, що довгі кістки мишей забезпечуються киснем і живильними речовинами сотні нещодавно відкритих капілярів уздовж всього кісткового стовбура.

Коли дослідники вивчили крохочные шматочки людської стегнової кістки, то виявили ті ж самі, хоча і більш товсті, кровоносні судини. Втім неясно, чи переносять вони імунні клітини.

Виявлені капіляри з'єднують внутрішні і зовнішні мембрани, що оточують кістки. Вважається, що вони відіграють вирішальну роль у транспортуванні крові в тверду оболонку кісток і з неї.

До цих пір передбачалося, що кров поступала в довгі кістки через артерії на кінці кісток або через кілька уздовж судин кісткового валу, а потім проходила через кістковий мозок і виходила з іншого кінця.

Дослідники вважають, що ремоделювання TCVs може зіграти певну роль у загоєнні переломів.

Нагадаємо, вченим вперше вдалося виростити прекрасний зразок кровоносних судин людини у вигляді органоїдів.

Як повідомляв портал "Знай.uа", британські дослідники успішно протестували пристрій штучної підшлункової залози.

Також "Знай.uа" писав все, що потрібно знати про "поганий" холестерин.