Пара однояйцевих дітей-близнюків допомогла вченим вперше визначити генну мутацію, яка провокує запалення суглобів.

Команда дослідників з Левенского католицького університету проаналізувала ДНК окремих клітин крові обох дітей, а потім змоделювала генетичний дефект в мишачої моделі і тим самим зуміла розгадати секрет захворювання, повідомляє Annals of the Rheumatic Diseases.

Ювенальний ідіопатичний артрит вважається найбільш поширеною формою дитячих ревматичних захворювань. Недуга заявляє про себе в ранньому віці і переходить у дорослу, однак раніше вченим не вдавалося встановити причини артирта.

Клінічна картина захворювання у пацієнтів розрізнялася, в результаті чого вчені почали підозрювати, що всьому виною різні поєднання специфічної генетичної схильності і факторів навколишнього середовища.

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

"Секвенування дозволило нам відстежити, що відбувається в кожній групі клітин крові близнюків, створюючи зв'язок між генетичною мутацією і початком захворювання", — пояснює один з дослідників Стефані Хамблетт-Барон (Stephanie Humblet-Baron).

Паралельні дослідження на моделях гризунів підтвердили, що дефект гена, виявлений в клітинах крові пацієнтів, дійсно привів до підвищеної сприйнятливості до артриту.

А як же маленькі пацієнти? Вони з полегшенням дізнаються, що вчені знайшли головну причину їх симптомів.

На щастя, артрит близнят знаходиться під належним контролем. Завдяки новим науковим відкриттям, лікарі вважають, що зможуть передбачити подальші спалахи захворювання.

Як заявляють дослідники, такі відкриття неоціненні в біомедичних дослідженнях: "Розуміння причини хвороби відкриває ключ до лікування пацієнта".

Нагадаємо, медики запропонували естроген як засіб захисту меніска від небезпечного захворювання суглобів.

Як повідомляв портал "Знай.uа" стовбурові клітини можна використовувати в якості засобу корекції розщепленого неба у немовлят.

Також "Знай.uа" писав, що ладан можна застосовувати в якості засобу лікування запалення суглобів.