Структурний аналог з'єднання, що міститься в ялиці бешаньзунської, володіє протираковими властивостями.

Професор Мінгджі Дай (Mingji Dai) і його команда з Університету Пердью вивчили молекулярний склад і терапевтичний потенціал дерева під назвою Abies beshanzuensis — вид китайської ялиці, що знаходиться під загрозою зникнення, повідомляє Medical News Today.

Вчені створили кілька структурних аналогів сполук, виявлених в дереві. Один з них виявився потужним інгібітором SHP2 — ферменту, який пов'язаний з раком молочної залози, легенів, печінки, шлунка, гортані, порожнини рота, лейкемії та інших видів раку.

Отриманий елемент назвали "з'єднанням 30", який зв'язується з білком SHP2, утворюючи "ковалентний зв'язок".

Популярні новини зараз
"Більше не платимо...": українці повелися на жорсткий обман щодо доставки газу Унітаз буде як новий: секретний лайфхак досвідчених господарок Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою
Показати ще

Медики також хотіли встановити, чи може цей тип молекул взаємодіяти з іншими білками.

Для цього команда використовувала так зване "з'єднання 29", яке лише злегка відрізняється по структурі від "з'єднання 30". Вчені прикріпили до нього хімічну мітку, щоб використовувати його в якості "приманки" і "лову" інших білків.

Це призвело до виділенню ще одного ферменту POLE3, який сприяє синтезу та відновленню ДНК. Так, POLE3 і з'єднання 29 взаємодіяли, але з'єднання 29 само по собі не впливало на ракові клітини.

Тоді вчені вирішили поєднати його із сучасними протираковими засобами (наприклад, етотопозид).

[quote author=""]"З'єднання 29 само по собі не вбиває рак, але в поєднанні з етопозидом препарат стає набагато більш ефективним

Нагадаємо, компонент, що входить до складу галюциногенного напою аяуаска, може послужити основою для нового методу лікування цукрового діабету.

Як повідомляв портал "Знай.uа", онкологи пропонують лікувати рак молочної залози за допомогою низьких температур.

Також "Знай.uа" писав, що експериментальна терапія ефективно сповільнила поширення потрійного негативного раку молочної залози в експериментах на мишах.