Кембриджські вчені розробили тривимірну модель раку у віртуальній реальності, що дозволило буквально інакше поглянути на це небезпечне захворювання.

За словами дослідників, зразок пухлини, взятий у пацієнта, можна детально вивчити під будь-яким кутом, з нанесенням на карту кожної окремої клітини, повідомляє BBC.

Віртуальний аватар вченого біля структури пухлини

Експериментальний проект реалізовано у рамках міжнародної дослідницької програми.

В його рамках дослідники провели біопсію тканин молочної залози товщиною 1 мм, що містить близько 100 000 клітин.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми
Показати ще

Крихітні шматочки тканин розрізали, відсканували, а потім пофарбували маркерами, щоб підкреслити їх молекулярний склад і характеристики ДНК. Потім тривимірну пухлину відтворили у віртуальній реальності.

За словами вчених, така методика дозволяє обстежити пухлини пацієнтів з будь-якого ракурсу.

"Ніхто раніше не вивчав географію пухлини на такому рівні деталізації; це новий погляд на рак", — вважає директор Кембриджського інституту онкологічних досліджень Великобританії Грег Хэннон (Greg Hannon)

Хоча зразок людської тканини був розміром з шпильку, за допомогою віртуальної реальності дослідники зуміли збільшити її до декількох метрів в поперечному напрямку.

Медики детально вивчили отриману модель і виявили, що деякі клітини відсторонилися.

"Возможно саме в цей момент рак поширився на навколишні тканини і став дуже небезпечним при дослідженні пухлини. 3D-режим дозволяє нам зберегти цей момент", — пояснює інший автор дослідження Карен Вусден (Karen Vousden).

За словами вчених, розуміння того, як ракові клітини взаємодіють одна з одною і зі здоровими тканинами, має вирішальне значення для розробки нових методів лікування.

Нагадаємо, активний інгредієнт, що міститься в краплях для очей, виявився ефективним засобом лікування однієї з різновидів лейкемії.

Як повідомляв портал "Знай.uа" масштабний огляд 39 досліджень показав, що люди, які живуть в сільській місцевості, рідше виліковуються раку.

Також "Знай.uа" писав, що новий аналіз крові дозволить діагностувати рак всього за десять хвилин.