Британські вчені виявили новий метод формування корисних причек: від відвідування залу до правильного харчування.

Доктор Еліот Людвіг (Elliot Ludvig) з кафедри психології Університету Варвіка разом з колегами з Університетів Прінстона і Брауна, створила модель, яка показує, що формування хороших (і поганих) звичок більше залежить від того, як часто ви виконуєте дію, ніж від того, наскільки ви отримуєте від нього задоволення, повідомляє Psychological Review.

Дослідники розробили комп'ютерну модель, в якій цифрові гризуни отримали вибір з двох важелів, один з яких був пов'язаний з шансом на отримання винагороди. "Правильна" звичка була закріплена за важелем з нагородою.

Шанс отримати нагороду був замінений між двома важелями, і змодельовані гризуни були навчені вибирати "правильну".

Популярні новини зараз
Подорожчає одна з критично важливих комунальних послуг: який тариф хочуть встановити Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня
Показати ще

Коли цифрові гризуни проходили навчання протягом короткого часу, їм вдалося обрати новий, "правильний" важіль, тоді шанс на отримання винагороди був замінений.

Проте, коли вони інтенсивно тренувалися на одному важелі, цифрові щури вперто трималися за "неправильний" важіль, навіть коли у них більше не було шансів на винагороду.

Гризуни воліли дотримуватися повторюваних дій, до яких вони звикли, замість того, щоб отримати винагороду.

"Психологи намагаються зрозуміти, що рухає нашими звичками більше століття, і одне з головних питань— наскільки звички є продуктом того, чого ми хочемо, порівняно з тим, що ми робимо. Наша модель допомагає відповісти на це питання, пропонуючи, що самі звички є продуктом наших попередніх дій, але в деяких ситуаціях ці звички можуть бути замінені нашим бажанням отримати найкращий результат", — заявив один з авторів наукової роботи Амітай Шеньхав (Amitai Shenhav)

За словами вчених, результати дослідження допоможуть поліпшити розуміння обсесивно-компульсивного розладу та тикового розладу.

Наступний етап — проведення аналогічних експериментів у реальному світі, спостереження за поведінкою людини в тестах, заснованих на діях, порівняно з тестами, заснованими на винагороду.

Нагадаємо, загибель нейронних клітин може захистити мозок від розвитку хвороби Альцгеймера.

Як повідомляв портал "Знай.uа", забруднення в навколишньому середовищі можуть призвести до розвитку деменций.

Також "Знай.uа" писав, що потрібно знати про нейронах.