Заняття екстремальними видами спорту після сорока років не чинять шкідливого впливу на здоров'я серця.

Кардіологи з Інституту фізики і медицини навколишнього середовища виявили, що літні спортсмени, які займаються інтенсивними фізичними вправами понад 8 годин на тиждень, не знаходяться в категорії ризиків передчасної смерті, повідомляє JAMA Cardiology.

До екстремальних вправ вчені віднесли швидкий біг, їзду на велосипеді, а також змагальні види спорту: баскетбол або теніс.

10 причин займатися спортом

Як показали дослідження, чоловіки середнього віку, у яких ще не сталося затвердіння артерій, вдвічі знижують шанси на ранню смерть, якщо регулярно займаються активною діяльністю.

Популярні новини зараз
В Україні пенсіонери отримають "подвійні", та навіть "потрійні" пенсії: у ПФУ озвучили вимоги Українцям пообіцяли зробити життя трохи простішим: понад 10 тис грн на людину Потрібно мобілізувати у першу чергу: ексчиновник розповів, хто має поповнити лави захисників 60-й День народження - не привід радіти: в Україні пенсіонерам повідомили погану новину
Показати ще

Професор Бенджамін Левін (Benjamin Levine) і його колеги вивчили дані 22 000 здорових чоловіків у віці від 40 до 80 років у період з 1998 по 2013 рік.

Також добровольці повідомили про рівень своєї активності і пройшли сканування на рівень кальцію в коронарних артеріях. Більшість з них були бігунами, але деякі —велосипедистами, плавцями, веслярами або триатлонистами.

У дослідженні брали участь жінки, оскільки більш низькі показники смертності серед них в середньому віці роблять неможливим достовірне статистичне порівняння.

Вправи для тих, кому за 50

За словами дослідників, існує кілька можливих причин, чому екстремальні фізичні навантаження можуть швидше допомогти здоров'ю серця, ніж нашкодити.

"Фізичні вправи, особливо протягом тривалого часу, викликають підвищену гнучкість і кровоносних судин. В результаті чого судини краще згинаються і посилають кров по потрібному напрямку", — пояснив професор Левін.

Слід зазначити, що попередні дослідження ставили під сумнів користь від екстремальних фізичних навантажень, оскільки деякі дуже активні спортсмени, як правило, мають більш високий рівень кальцифікації коронарних артерій.

Нагадаємо, чи варто займатися спортом, якщо захворів.

Як повідомляв портал "Знай.uа", дослідники з Лейпцігського університету в Німеччині визначили типи фізичних вправ, які уповільнюють процеси біологічного старіння.

Також "Знай.uа" писав, чому літнім людям потрібно займатися єдиноборствами.