Апное уві сні може спровокувати пробіл памяти.

Дослідники з Мельбурнського королівського технологічного університету вивчили, як це захворювання впливає на різні автобіографічні нагадування у людей, пише Journal of the International Neuropsychological Society.

Наукова робота показала, що апное уві сні послаблює здатність мозку кодувати або консолідувати деякі типи життєвих спогадів, що ускладнює людям згадувати деталі з минулого.

Як з'являються хропіння і апное уві сні

"Апное сну також є істотним чинником ризику депресії, так що якщо ми зможемо краще зрозуміти нейробіологічні механізми на роботі, у нас є шанс поліпшити психічне здоров'я мільйонів людей", — пояснила автор дослідження Мелінда Джексон (Melinda Jackson).

Популярні новини зараз
Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

У рамках дослідження вчені порівняли дані 44 дорослих з апное з 44 здорових людей, оцінивши різні типи їх автобіографічних спогадів з дитинства, ранньої дорослого життя і недавньої життя.

У дослідженні також розглядалися спогади з семантичної пам'яті (факти і поняття з особистої історії, такі як імена ваших шкільних вчителів) і епізодичній пам'яті (події або епізоди, такі як перший день навчання в середній школі).

"Сканування мозку людей з апное уві сні показує, що вони мають значну втрату сірого речовини з областей, які перетинаються з мережею автобіографічної пам'яті", — пояснила Джексон.

Фактори риску апное

Наступний важливий крок — визначення того, чи може успішне лікування апное сну також допомогти у вирішенні деяких з цих проблем з пам'яттю або навіть відновити втрачені спогади.

За деякими оцінками, обструктивне апное сну зачіпає понад 936 мільйонів людей в усьому світі і є серйозним захворюванням, яке виникає, коли дихання людини переривається під час сну.

Нагадаємо, спрей для носа може стати новий методом лікування апное, яке провокує хропіння.

Як повідомляв портал "Знай.uа", дві години в день — оптимальний час користування гаджетом для дітей.

Також "Знай.uа" писав, що денний сон просто-таки життєво необхідний деяким людям.