Вчені з університету Дьюка запропонували новий аналіз крові, який дозволить визначати наскільки заблоковані кровоносні судини.

Медики обстежили 40 пацієнтів, які надійшли у відділення невідкладної допомоги, і виявили ознаки зниження кровотоку до серця, протягом двох годин також спостерігалися зміни в п'яти метаболитах в їх крові. PLOS ONE.

Всі обстежувані звернулися до лікарні з симптомами ішемічної хвороби серця: біль в грудях, щелепи і плечах.

Як закупорюються артерії

Дослідники сподіваються використовувати гострі зміни в метаболитах жирних кислот і амінокислот (джерело енергії для клітин) в якості раннього біологічного індикатора обмеженого кровотоку, який може доповнити або навіть замінити поточні тести.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

"Кардіологи проводять стрес-тест, щоб визначити, хто схильний до ризику захворювання серця. Це допоможе нам зрозуміти, чи потребує пацієнт інвазивного методу діагностики, наприклад, катетеризація", — заявив провідний авто дослідження Олександр Т. Лімкакенг-молодший (Alexander T. Limkakeng Jr.).

Попередні дослідження показали, що метаболіти можуть вказувати на захворювання серця, але вчені ще не знайшли конкретних метаболічних сигнатурю.

Порівнянь артерій

У рамках цього дослідження вчені оцінили присутність понад 60 хімічних речовин або сполук у крові, щоб визначити п'ять специфічних метаболітів, які, як видається, змінюються у пацієнтів з аномальним серцевим стрес-тестом.

Кардіологи сподіваються провести більш масштабне дослідження для подальшого тестування цього підходу щодо виявлення ішемічної хвороби коронарних артерій.

Нагадаємо, команда дослідників з Університету штату Делавер запропонувала нову методику в лікуванні захворювань крові.

Як повідомляв портал "Знай.uа", британські дослідники успішно протестували пристрій штучної підшлункової залози.

Також "Знай.uа" писав, генна терапія допоможе в лікуванні рідкісного захворювання, що приводить до сліпоти у чоловіків.