Власні імунні клітини організму можуть захистити нас від усіх вірусів грипу.

Поточні щеплення не завжди ефективні проти всіх штамів грипу, проте нові дослідження можуть незабаром змінити ситуацію, пише Medical News Today.

Для вивчення спільних рис між різними штамами грипу австралійські дослідники скооперувалися з вченими з лабораторії Перцела університету Монаш, яка спеціалізується на виявленні епітопів з допомогою мас-спектрометрії.

Будова вірусу грипу

Епітопи — частина антигену, тобто стороннього тіла або речовини, що викликає імунну відповідь, яка "взаємодіє з антиген-специфічним рецептором або антитілами". Мас-спектрометрія — аналітичний метод, який вимірює вагу і структуру малих молекул.

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Команда вчених використовували мас-спектрометрію, щоб знайти загальні епітопи або вірусні мішені для Т-клітин.

Вчені вивчили епітопи грипу в крові і легенях людини і провели необхідні тести. Група дослідників виявила, що Т-клітини-вбивці захищають від всіх типів вірусу грипу: A, B і C.

Дослідження з пептидом, відповідальним за активізацію Т-клітин-убивць виявили значне зниження рівня вірусу грипу і запалення в дихальних шляхах.

Далі дослідники визначили ті частини вірусу, які є загальними для всіх штамів і субштамів грипу, здатних інфікувати людей.

Різновиди вірусів грипу

Отримані результати можуть привести до розробки універсальної вакцини проти грипу, яка не потребує щорічного оновлення.

"Наше дослідження використовує нову парадигму, відповідно до якої Т-клітини забезпечують безпрецедентну перехресну реактивність на всі віруси грипу, що є ключовим висновком для розробки універсальних вакцин", — заявили автор дослідження.

Нагадаємо, білкові сполуки, які містяться в організмі лам і верблюдів, послужили основою для вакцини нового покоління проти грипу.

Як повідомляв портал "Знай.uа", у людському організмі зустрічаються крихітні частинки пластику.

Також портал "Знай.uа" писав, що крихітні дози псилоцибінових грибів стимулюють творчі ідеї.