Дієта з високим вмістом цільнозернових продуктів, висівок і злакових волокон знижує ризик виникнення раку печінки.

У той же час споживання фруктових або овочевих волокон не надає ніякого ефекту, пише Daily Mail.

Як повідомляють дослідники Гарвардської медичної школи, регулярне харчування цільними злаками знизило ризик розвитку онкології печінки на 37 %.

Захворювання печінки

Дієта з високим вмістом висівок також зменшила ймовірність захворювання на 30 %, в той час як паростки скорочували його на 11 %.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Як пояснили вчені, цільні зерна, висівки та зернові волокна знижують інсулінорезистентність, гіперінсулінемію і запалення — всі відомі ознаки раку.

Крім того цільнозернові продукти вважаються відмінним джерелом харчових волокон, вітамінів, мінералів, фітонутрієнтів та інших численних поживних речовин, які видаляються в процесі рафінування.

У рамках дослідження команда вчених вивчила харчові звички 77 241 жінки і 48 214 чоловіків у віці 63,4 років.

Медики врахували їх рівень споживання цільнозернових продуктів, його субкомпонентов (висівок і зародків) і харчових волокон (зернових, фруктів і овочів) і проводили оновлення даних кожні чотири роки в середньому за 24,2 року.

Склад зернових продуктів

Слід зазначити, що прийом в їжу цільнозернових продуктів і харчових волокон неодноразово пов'язували з більш низьким ризиком ожиріння, діабету 2-го типу та безалкогольних жирових захворювань печінки.

Споживання цільного зерна і харчових волокон також може поліпшити структуру кишечника і змінити склад мікробіоти кишечника.

Цілісність кишечника, склад мікробіоти кишечника і метаболітів можуть грати важливу роль у розвитку захворювань печінки.

Нагадаємо, цільні злаки запобігають розвиток небезпечних захворювань

Як повідомляв портал "Знай.uа" сон тривалістю від 6 до 8 годин значно скорочує ризик виникнення коронарних захворювань серця та інсульту.

Також "Знай.uа" писав, чому ми прокидаємося раніше будильника.