Щоденне вживання ягод або соку чорниці зменшує вірогідність розвитку хвороб серця на 20 %.

До такого висновку прийшли дослідники Королівського коледжу Лондона після того, як виявили, що прийом в їжу 200 г чорниці щодня протягом місяця покращує роботу кровоносних судин і знижує кров'яний тиск у здорових людей, пише Daily Mail.

Більш того, дослідження показує, що ягоди настільки ж ефективні, як і таблетки від артеріального тиску, які зазвичай прописують лікарі.

Ягоди чорниці

І все це завдяки чарівній хімічній речовині, яке надає ягоді знаменитий синій колір — антоціану.

Популярні новини зараз
"Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення Чужі борги можуть стати вашою проблемою: "Нафтогаз" дивує українців "сюрпризами" Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Справа ще в тому, що чорниця також містить інші фенольні сполуки: проціанідини, флавоноли і фенольні кислоти, а також є багатим джерелом волокон, вітамінів і мінералів.

Дослідження, в якому взяли участь 40 чоловік, включало порцію або напій, що містить 200 г чорниці в день або плацебо.

Вчені виміряли кров'яний тиск, взяли зразки сечі і крові у всіх добровольців.

Потім дослідники порівняли біомаркери любителів чорниці і плацебо і виявили, що очищені антоціани знижують рівень артеріального тиску.

Чорничний смуззі

Також медики виявили, що вживання 200 г чорниці покращує функціонування кровоносних судин всього за дві години.

"Хоча чорниця містить багато потенційно "здорових" біоактивних молекул, включаючи вітаміни, клітковину і мінерали, наші нинішні результати показують, що антоціани є основними біоактивними сполуками в чорниці, які можуть пояснити збільшення ендотеліальної функції після споживання чорниці", — пояснила ведуча авторка дослідження та доктор Анна Родрігес-Матеос (Ana Rodriguez-Mateos).

Нагадаємо топ-5 причин їсти заморожену ожину.

Як повідомляв портал "Знай.uа", медики закликають виробників ополіскувачів для порожнини рота і зубних паст почати використовувати чорницю при виробництві своєї продукції.

Також "Знай.uа" писав, що щоденне вживання чашки чаю або жмені ягід захищає від серцевих захворювань.