Будь-яка людина, який колись намагалась різко скинути вагу стикалась з тим, що в якийсь момент скинуті кілограми повертаються.

Знову сідаєш на дієту, знову скидаєш, проходить час і зайві кілограми знову повертаються. Цикл замикається. Такі скачки ваги називаються дієта йо-йо, пише Health.

І, як показує нове дослідження, цей термін відноситься не тільки до людей з різким набором і зниження ваги.

Дієта і ефект йо-йо

Дослідники Колумбійського університету вивчили показники здоров'я 485 жінок. Середній вік учасників дослідження становив 37 років, а середній індекс маси тіла — 26. (Жінки з індексом маси тіла 25 страждають від зайвої ваги).

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Вчені виявили, що йо-йо дієта була дуже поширена; 73 % учасниць дослідження повідомили, що втрачають і відновлюють мінімум 5 кг, принаймні, один раз, а деякі їздять на велосипеді до 20 разів за своє життя.

Також виявилося, що жінки, які дотримувалися дієти йо-йо набрали менше балів за програмою AHA (Американська асоціація серця) під назвою "Life's Simple 7" — сім факторів способу життя, які захищають серце: "краще харчуватися", "бути активним", "схуднути", "кинути курити", "знизити рівень цукру в крові", "контролювати рівень холестерину" і "підтримувати кров'яний тиск".

Дослідники виявили, що чим частіше жінки практикували дієту йо-йо, тим гірше бали за показниками АНА.

Яке співвідношення зросту і ваги корисно для здоров'я

Ймовірність наявності ІМТ у здоровому діапазоні у йо-йо дієт також була на 82 % нижче. Зазвичай люди швидко втрачають вагу на дієті, але повільно набирають її знову.

Автори останнього дослідження пояснили, що, хоча їх дослідження встановили зв'язок між дієтою йо-йо і факторами ризику серцевих захворювань, необхідні додаткові (і довгострокові) дослідження.

Тому найкращий спосіб схуднути — це харчуватися з урахуванням стану здоров'я.

Іншими словами, вживайте повноцінні поживні речовини (сухий білок, фрукти, овочі, бобові і цільнозернові культури) і не забувайте про фізичну активність. Нехай організм скидає зайву вагу повільно і поступово.

Дивись також: Теорія змови. Модні дієти

Нагадаємо, люди, які дотримуються DASH-дієти, рідше страждають від депресії.

Як повідомляв портал "Знай.uа", харчування продуктами з високим вмістом жирів може негативно позначитися на здоров'ї трьох наступних поколінь.

Також "Знай.uа" писав, що американські медики встановили, що голод надає омолоджуючий ефект.